Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronavirus

Belgische stabilisatie blijft aanhouden: ‘Situatie is behoorlijk onder controle’

Belgische stabilisatie blijft aanhouden: ‘Situatie is behoorlijk onder controle’
Beeld Tim Dirven

Het aantal sterfgevallen blijft hoog en ook de belasting van de ziekenhuizen is nog heel zwaar. Maar de situatie is na 26 dagen met maatregelen behoorlijk onder controle, klinkt het op de persconferentie van het crisiscentrum over corona.

Eerst de dagcijfers: met 420 nieuwe opnames lagen er maandagochtend in totaal 5.840 patiënten in onze ziekenhuizen. Daarvan liggen er 1.257 op intensieve zorg, van wie 984 aan de beademing. Met 185 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd staat de teller daar al op 1.632. Tachtig procent van de sterfgevallen werd in een ziekenhuis bevestigd, twintig procent daarbuiten, vaak in rusthuizen.

Opvallend: er waren maandag meer sterfgevallen te betreuren in Wallonië (80) dan in Vlaanderen (60). Dat is wat contra-intuïtief omdat er in Vlaanderen opvallend meer officiële besmettingen zijn dan in Wallonië. Ook de cijfers van maandag tonen dat. Van de 1.123 nieuwe bevestigde gevallen, komen er 686 uit Vlaanderen en slechts 262 uit Wallonië.  Een verhouding die zich al een hele tijd aftekent. Van de in totaal 20.814 tot nu toe bevestigde gevallen komt 59 procent uit Vlaanderen, 28 procent uit Wallonië en 11 procent uit Brussel.

Waarom er in Franstalig België nu meer doden te betreuren vallen terwijl er minder officiële besmettingen vastgesteld worden, is moeilijk eenduidig te verklaren. Wellicht speelt mee dat er vanuit de Waalse woon-zorgcentra meer cijfers doorsijpelen dan vanuit de Vlaamse. En mogelijk speelt ook het feit dat in Franstalig België iets minder getest wordt op corona dan in Vlaanderen een rol. Daardoor lijkt het alleen maar alsof de situatie aan Franstalige kant minder erg is. Iets waar experts al enkele weken voor waarschuwen.

Tafelbeeld

Maar het goede nieuws is dat de stabilisatie van de voorbije dagen ook nu lijkt aan te houden. De cijfers tonen zelfs een lichte daling van het aantal nieuwe hospitalisaties én opnames op de afdeling intensieve zorg. Zo liggen er nu 1.257 patiënten op intensieve, vier minder dan zondag. Al mogen we volgens viroloog Steven Van Gucht nog niet spreken van een echte daling, omdat er mogelijk een ‘weekendeffect’ kan meespelen. Ook de voorbije weekends bleek dat de rapportering niet altijd even vlot doorstroomde.

Het is dus nog te vroeg om van een daling te spreken, maar de curve een ‘plateau’ noemen, mag  wel. “In plaats van een zware piek, zien we nu een soort van tafelbeeld. De cijfers blijven mooi binnen een bepaalde band”, zegt Van Gucht, die evenwel benadrukt dat het heel belangrijk blijft om de maatregelen te blijven naleven. Want als we die te vroeg lossen, begint alles weer van voren af aan.

Die maatregelen waren maandag al exact 26 dagen van kracht en zijn voor de meerderheid van de bevolking een soort van routine geworden, stelde Yves Stevens, woordvoerder van het federaal crisiscentrum. “De situatie is grotendeels onder controle en dat is aan de inzet van de hele bevolking te danken.”