Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Na 3 maanden lockdown is Wuhan straks volledig ‘vrij’

Na 3 maanden lockdown is Wuhan straks volledig ‘vrij’
Beeld EPA

Na bijna drie maanden De Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is gestart, gaat deze week de laatste beperkingen op het openbaar leven opheffen, na een strenge lockdown van meer dan 2 en een halve maand. Deze ochtend maakte de Chinese gezondheidscommissie ook bekend dat er voor het eerst sinds januari geen nieuwe doden zijn door Covid-19.

en

In China is sinds januari voor het eerst niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de Nationale Gezondheidscommissie vandaag bekendgemaakt. Wel zijn er de afgelopen 24 uur 32 nieuwe besmettingen met het longvirus geregistreerd in het land. Alle geïnfecteerden raakten volgens de autoriteiten in het buitenland besmet.

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.

Nog eens 30 Chinezen zijn drager van het virus, maar vertonen geen ziekteverschijnselen. Daarmee komt het totaal van dit soort gevallen uit op 1.033. Vorige week begon het land met het bekendmaken van deze besmettingen. Een aantal daarvan is vastgesteld in Wuhan, waar vorig jaar het virus voor het eerst werd ontdekt. De vrees bestaat dat het longvirus daar aan een heropleving begint, reden om weer maatregelen te treffen in deze miljoenenstad.

Wuhan

De Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is gestart, gaat deze week de laatste beperkingen op het openbaar leven opheffen, na een strenge lockdown van meer dan 2 en een halve maand. Woensdag om middernacht (vanavond om 18 uur Belgische tijd) zal het verkeer normaliseren. De vluchten zullen hernemen en auto’s zullen opnieuw de stad kunnen verlaten. Mensen die gezond zijn en geen recent contact hadden met besmette patiënten, kunnen ook opnieuw de trein nemen.

Podcastreeks: ‘Vragen over het coronavirus’

▶︎ ‘Wat China doet tegen corona, is een nachtmerrie voor onze privacy’

Dat het normale leven in de stad met 11 miljoen inwoners herneemt, is in China een belangrijk signaal dat het ergste van de crisis achter de rug is. 

Van de meer dan 80.000 officieel geregistreerde gevallen van het coronavirus in China, kwamen 50.000 alleen al uit Wuhan. Meer dan 2.500 van de 3.300 sterfgevallen door het virus in China zijn eveneens in de stad opgetekend. Volgens waarnemers zijn de officiële cijfers echter een onderschatting.

In China zijn 81.740 mensen besmet en 3.331 inwoners overleden.