Alle waarschuwingen ten spijt: voor de opening al lange files aan recyclageparken

Heel wat Vlaamse steden en gemeenten hebben dinsdagochtend hun recyclageparken opnieuw geopend. De oproep om alleen te gaan 'als het echt dringend is', wordt blijkbaar in de wind geslagen, want op meerdere plaatsen worden al ellenlange files gemeld.

mtm, gsd, dj

Een half uur voor het recyclagepark van Hasselt, in de Crutzenstraat, de deuren opende, stond er al een lange file. De politie moest zelfs ter plaatse komen om alles in goede banen te leiden en alle toekomende bezoekers te vragen om rechtsomkeert te maken en binnen enkele uren terug te keren. Ook het kruispunt aan de Carrefour-parking moest worden ontruimd om plaats te maken voor de lijnbussen. Ook in Wellen, eveneens in Limburg, was het dinsdagochtend al aanschuiven geblazen nog voor het containerpark opende. Voor wie twijfelt: op de filebarometer van Limburg.net is live te volgen hoe druk het is.

Ook in het Antwerpse Lier en het Oost-Vlaamse Zottegem en Aalst zijn al lange files gemeld. In Aalst controleren de medewerkers of iedereen wel binnen mag, maar uiteindelijk mocht iedereen wel binnen, dringend of niet. 'Eén bestelwagen met aanhangwagen werd teruggestuurd omdat die niet op de weegschaal paste. Het park ging pas om 8.30 uur open, maar om 7.30 uur stond er al een lange file', zo stelde onze medewerker ter plaatse vast.

Ook in de recyclageparken van Gent stonden ellenlange wachtrijen, soms van wel meer dan tachtig wagens. Terwijl er maar tien wagens tegelijk op het containerpark mogen. In deelgemeente Drongen heeft de politie zelfs een stuk van de toegangsweg naar het recyclagepark moeten afzetten met nadarhekken.

In het West-Vlaamse Hooglede werd in een heuse wegomlegging voorzien zodat de vele verwachte bezoekers mooi kunnen aanschuiven. Hetzelfde geldt voor Harelbeke, waar een grote overrompeling uitbleef. 'De politie was goed voorbereid en had dinsdag de Kortrijksesteenweg, waar recyclagepark Imog zich bevindt, om 7.30 uur al afgesloten', aldus onze reporter ter plaatse. 'Langs de weg zijn bordjes opgesteld die wachttijden tot één uur aanduiden. Dat bleek voorlopig niet nodig. Het eerste uur noteerde de politie amper een zestal bezoekers. Wellicht was de belangrijkste reden dat ’s ochtends enkel het betalende gedeeltelijk toegankelijk was. Dinsdagnamiddag zal er allicht meer volk opdagen, als om 13 uur het gratis gedeelte opengaat.'

In parken waar alleen 'op afspraak' werd gewerkt, lijkt het beter te gaan.

'Alleen als het echt nodig is'

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had op 17 maart besloten om de recyclageparken te sluiten. Dinsdag mochten ze opnieuw de deuren openen. 'De sluiting van de recyclageparken enkele weken geleden was echt nodig', stelde Demir vorige week. 'Ook afvalintercommunales waren daarvoor vragende partij. Bij aanvang van de coronamaatregelen was het een ware overrompeling met veel bezoekers die erg nonchalant met de richtlijnen omgingen.'

Ook nu nog wordt gevraagd enkel naar de parken te trekken als het niet anders kan. 'We blijven de mensen vragen om niet naar het recyclagepark te gaan als dat niet écht nodig is. Als ze nog kunnen uitstellen, doen ze dat best. Op die manier blijft de situatie beheersbaar', aldus Demir.

OVERZICHT. Deze recyclageparken gaan (gedeeltelijk) weer open

Net voor de sluiting was het aanschuiven aan Maldegemse recyclagepark. Dat gaat dinsdag terug open. © mye

In het merendeel van de Vlaamse gemeenten gaan de recyclageparken dinsdag opnieuw open. De stad Antwerpen houdt haar parken voorlopig gesloten, om lange wachtrijen en samenscholingen te vermijden. Overal geldt de oproep aan de burgers om enkel te komen voor dringende zaken. De recyclageparken die open gaan, hanteren strenge veiligheidsmaatregelen, en er zijn restricties van kracht, zoals enkel bezoeken op afspraak of een bezoek om de 14 dagen. Het is de bedoeling om enkel naar het recyclagepark te trekken als het echt nodig is. De regels kunnen ook per gemeente verschillen.

Provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen blijven de recyclageparken dinsdag dicht in de stad Antwerpen. De stad breidt tijdelijk wel de afvalophaling uit, inclusief de ophaling van grofvuil en steenpuin aan huis vanaf maandag. Ook snoeiafval wordt opgehaald met de wekelijkse GFT-ophaling.

IOK Afvalbeheer, met recyclageparken in 29 Kempense gemeenten, opent de containerparken met aangepaste regels, behalve in Baarle-Hertog en in Hulshout. De ‘milieustraat’ voor inwoners van Baarle-Hertog en de Nederlandse gemeenten Baarle-Nassau en Alpen-Chaam, blijft gesloten vanwege de bijzondere enclave-situatie van de gemeenten. De afvalophaling loopt wel door.

Ivarem, met 11 recyclageparken in 10 gemeenten van het arrondissement Mechelen, verwacht lange wachtrijen en installeert camera’s aan alle toegangswegen. Zo kan een bezoeker op voorhand bekijken hoe lang het aanschuiven is.

Provincie Oost-Vlaanderen

In Gent, hoofdstad van Oost-Vlaanderen, worden vijf van de zes containerparken onder strikte voorwaarden geopend. Het kleine recyclagepark van Gentbrugge blijft gesloten. Ivago vraagt enkel naar het recyclagepark te komen indien dat echt noodzakelijk is. Asbest en textiel worden geweigerd. De afvalintercommunale schakelt ontsmettingsteams in en stewards regelen de publieksstroom.

ILVA opent haar parken in Aalst en 14 andere steden en gemeenten, al zijn ook daar restricties van kracht.

Verko, dat 10 recyclageparken openhoudt in Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren en Wichelen, vreesde aanvankelijk voor een stormloop en personeelstekort. Maar inwoners kunnen op afspraak wel een bezoek brengen aan de containerparken. Batterijen, textiel, asbest en landbouwfolies zijn niet welkom.

Miwa opent 6 van de 5 recyclageparken, behalve Vlyminckshoek in Sint-Niklaas.

IDM, dat actief is in Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate, stelt de opening van de recyclageparken uit.

In Assenede is het recyclagepark enkel op afspraak open voor groenafval.

Ook in Maldegemzal het recyclagepark opengaan, maar enkel voor groenafval.

In Deinze opent het recyclagepark dinsdag.

In Landegem en Kruisem kan een bezoek vanaf woensdag, maar daar wordt gevraagd elk bezoek uit te stellen indien mogelijk.

Provincie West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen openen in alle gemeenten de containerparken dinsdag opnieuw de deuren.

In de parken van afvalintercommunale Imog (regio Kortrijk) krijgen 65-plussers de eerste twee uur voorrang. Verschillende parken werken op afspraak.

IVVO (regio Veurne-Ieper) laat slechts een bezoek toe om de 14 dagen.

In Roeselare pakken ze het anders aan, daar wordt met een beurtrol gewerkt volgens ophaaldagen. De meeste gemeenten roepen expliciet op alleen te komen en vooraf goed te sorteren. In sommige parken wordt de duur van een bezoek beperkt en mag een bezoeker slechts een beperkt aantal soorten afval meebrengen.

In Oostende zullen de toegangscontrole en de trapleuningen aan de containers om het halfuur worden gereinigd.

Provincies Vlaams-Brabant en Limburg

In Vlaams-Brabant en Limburg gaan alle recyclageparken dinsdag weer open. Bij afvalintercommunale Limburg.net worden gezinnen nog één keer om de veertien dagen toegelaten. Ook steden en gemeenten in Limburg hebben maatregelen getroffen om de spreiding te garanderen, zoals enkel bezoeken op afspraak en een maximum aantal bezoekers op het terrein.