Direct naar artikelinhoud
Exit-strategie

De 10 experten die de komende maanden van uw leven zullen uittekenen

Deze tien experts moeten België uit lockdown halen.Beeld Belga/Photo News/VTM

Tien experts - Vlamingen en Walen - krijgen de aartsmoeilijke taak om ons op een correcte manier uit deze crisis te loodsen. Ze moeten nadenken over hoe de maatregelen op termijn versoepeld kunnen worden. Maak kennis met 'Team Exit' dat premier Wilmès samenstelde. Voor een paar van hen de zoveelste loodzware taak in deze crisis.

Erika Vlieghe: gewonnen voor ‘accordeonstrategie’

Erika Vlieghe.Beeld BELGA

Professor Erika Vlieghe zit de expertengroep voor die moet beslissen wanneer welke maatregelen versoepeld kunnen worden. Het virus slorpt al haar tijd op, want ze is ook hoofd van de dienst infectieziekten van het UZA (één van de twee referentieziekenhuizen in ons land) én lid van het wetenschappelijk comité dat alle autoriteiten - en in de eerste plaats het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block - bijstaat.

Vlieghe zelf noemt zich optimistisch, maar is ook duidelijk: “We zijn nog láng niet van dat koppige virus af. Er zullen altijd kleine haardjes blijven.” Op 26 maart vertelde ze gewonnen te zijn voor de ‘accordeonstrategie’: regels versoepelen en die daarna weer verstrakken als het virus zich opnieuw verspreidt. “Dat wordt de jojo voor de komende maanden.” 

Vlieghe is niet aan haar proefstuk toe op het vlak van pandemieën: in oktober 2014 werd ze nationaal ebolacoördinator nadat ze onderzoek deed in Oeganda en Cambodja.

Emmanuel André: Franstalige tegenhanger van viroloog Van Gucht

Emmanuel André.Beeld BELGA

Voor Vlaanderen is viroloog Steven Van Gucht interfederaal woordvoerder, langs Franstalige kant is dat Emmanuel André, geneeskundeprofessor aan de KU Leuven en microbioloog uit Brussel die in de labo’s werkt van Marc Van Ranst in Gasthuisberg. 

Elke dag om 11 uur maakt hij de nieuwe dagcijfers bekend, en dat snijdt soms diep. Zeker toen hij vorige week moest aankondigen dat een 12-jarig meisje het coronavirus niet overleefd had. “Ik blijf ook een mens en op dat moment vooral een papa van drie jongetjes”, sprak hij. “Wie is het gewend om elke dag te komen vertellen hoeveel doden er zijn gevallen?” Bijna dagelijks benadrukt André dat we “de inspanningen moeten volhouden, want dat de piek nog niet bereikt is”. “We zullen u informeren wanneer het zover is.”

Marc Van Ranst: van griepcommissaris tot coronacommissaris

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).Beeld VTM nieuws

Of deze man eigenlijk nog veel uitleg behoeft? Marc Van Ranst was voor deze coronacrisis vooral bekend als griepcommissaris - toen al een gepassioneerde workaholic, schetsen collega’s. Maar die titel zal de professor na deze crisis allicht niet meer dragen, wel die van ‘coronacommissaris’. 

Van Ranst trad midden januari voor het eerst ten tonele toen zich in het Chinese Wuhan een mysterieuze longziekte manifesteerde. Een paar maanden later is hij ‘s lands bekendste viroloog - en bij uitbreiding wetenschapper - geworden. De Leuvense professor is lid van de Risk Assessment Group die het risico voor de bevolking analyseert, lid van het wetenschappelijk comité en nu dus ook lid van deze expertengroep. 

“We hadden de scholen nooit mogen sluiten”, zei hij eerder. “Hoe meer kinderen besmet zouden worden, hoe minder zieken we bij een volgende passage van corona zouden hebben.”

Marius Gilbert: epidemioloog, Franstalige tegenhanger van Marc Van Ranst

Marius Gilbert.Beeld Capture d'écran RTL

Een nog onbekende naam voor Vlaanderen is Marius Gilbert, hoofdonderzoeker van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. De Franstalige epidemioloog was twee jaar gastonderzoeker aan de afdeling Zoölogie aan de universiteit van Oxford en promoveerde in 2001 op insectenplaagecologie. 

Vandaag is hij verbonden aan de ULB (Université Libre de Bruxelles) en afdelingshoofd van het laboratorium daar. Zoals Van Ranst in Vlaanderen de cijfers duidt in de media, doet Gilbert dat aan de andere kant van de taalgrens waar ook hij is gebombardeerd tot een gemediatiseerd figuur. Nog een gelijkenis: hun activiteit op Twitter. Ook Gilbert is bijzonder actief op sociale media en post voortdurend grafieken.

Inge Bernaerts: perfect viertalige juriste met focus op Europa

Inge Bernaerts is een voorlopig onbekende naam in deze coronacrisis. In 1995 studeert de Vlaamse af als juriste aan de KU Leuven. Later behaalt ze een master in Europees recht aan de ‘Universität des Saarlandes’ in Duitsland. Ze is perfect viertalig en richt zich in haar loopbaan vooral op Europa. 

Acht jaar lang houdt ze seminaries over Europees recht, in 2003 gaat ze voor de Europese Commissie werken waar ze tot 2010 lid is van het Directoraat-generaal Concurrentie, verantwoordelijk voor het concurrentiebeleid binnen de EU. Later wordt ze benoemd tot afdelingshoofd bij het Directoraat-generaal Energie. Bernaerts was tot eind vorig jaar kabinetschef van EU-commissaris Marianne Thyssen. 

Inge Bernaerts.Beeld RV

Johnny Thijs: strenge leider met luisterend oor

Johhny Thijs.Beeld Joost De Bock

De bedrijfsleider bereikte BV-status als CEO van De Post, dat onder zijn bewind opnieuw winstgevend werd en vervelde tot bpost. Sinds hij daar vertrok, kwam de pensioenleeftijd steeds dichterbij, en werd zijn lange mandatenlijst langzaam korter. Tot hij vorig jaar opnieuw in de schijnwerpers stapte om voorzitter te worden van Electrabel. Bij dat soort bedrijven leer je zowel hoe de economische machine draait, als hoe je de politici moet aanpakken. Een nuttige combinatie om een land in sluimerstand weer wakker te maken.

Mensen die de transformatie van bpost beleefd hebben, zeggen dat de man knopen durft doorhakken, maar tegelijk empathie toont voor wie het niet met hem eens is. “Er is een reden waarom we maar twee oren en een mond hebben”, zei hij daar zelf over.

Pierre Wunsch: niet zijn eerste crisis

Pierre Wunsch.Beeld BELGA_INTERNAL

Begin 2019 nog maar kwam de doctor in de economie aan de leiding van de Nationale Bank. Vandaag stuurt hij het land mee door een crisis, maar dat heeft hij wel in de vingers. In 2008 had hij nog maar net zijn bureau ingericht na zijn overstap naar het kabinet Financiën van Didier Reynders (MR), toen de bankencrisis ons financiële systeem op de rand van de afgrond bracht. Net zoals toen zit hij nu in het kleine kransje experts dat ons land op de rails moet houden.

Het valt moeilijk te zeggen welke eigenschap van Wunsch nu precies van hem de geknipte man maakt. Het is ofwel zijn dossierkennis, ofwel zijn engelengeduld, ofwel zijn moeiteloze meertaligheid over de meest ingewikkelde onderwerpen. Ook slaagt hij er al jaren in zaken in beweging te krijgen zonder tegen de verkeerde schenen te schoppen. Met permanent een oog voor de impact voor de staatsfinanciën, uiteraard.

Niel Hens: al 15 jaar bezig met modellen van infectieziektes

Professor Niel Hens.Beeld Liesbeth Driessen

Niel Hens is wiskundige van opleiding en professor Biostatistiek aan de UHasselt en de UAntwerpen. Hij houdt zich dag in dag uit bezig met cijfers en epidemiologische vraagstukken. Al 15 jaar lang ontwikkelt hij wiskundige modellen van infectieziektes en voorspelt hij welke richting een pandemie kan uitgaan, zo ook het coronavirus. Die data legt hij bevattelijk uit aan de overheid die hij meehelpt te adviseren. 

Volgens collega-professor Herman Goossens is Hens “de geknipte man” om dit virus in kaart te brengen. Op 27 februari vertelt Hens in ‘Het Belang van Limburg’ dat het “een kwestie van dagen is voor corona ons land zou bereiken” nadat op 18 kilometer van Maaseik een eerste besmetting wordt vastgesteld. Hens wordt ook uitvoerig opgevoerd in Nederland, waar hij de overheid midden maart adviseerde “duidelijkere richtlijnen” te geven: “Als we Italië niet achterna willen, moeten we nu ingrijpen”, zei hij toen.

Mathias Dewatripont: academicus van de bovenste plank

Mathias Dewatripont.Beeld Photo News

Als Franstalige econoom mag je nog zo goed zijn in je vak, in Vlaanderen zal niemand je naam onthouden. Nochtans is de ULB-professor één van kandidaten om ons land ooit nog eens een Nobelprijs op te leveren. Hij heeft alvast genoeg samengewerkt met internationale collega’s die het zo ver hebben geschopt. 

Dewatripont lag tegelijk met Wunsch in de weegschaal om bij de Nationale Bank te promoveren naar de job als gouverneur. Maar na de verkiezingen van 2014 bleek zijn PS-stempel de verkeerde kleur te hebben. Zijn specialiteit is de stabiliteit van het financiële systeem, wat goed van pas kwam tijdens de bankencrisis en de eurocrisis. Ook nu zal de academicus snel genoeg de belangrijkste economische data uit het hoofd kunnen opsommen, wanneer de exit-groep beslissingen probeert te nemen.

Céline Nieuwenhuys brengt sociale catastrofe in kaart

Céline Nieuwenhuys is secretaris-generaal van de FdSS-FdSSB (Fédération des Services Sociaux). Ze is bekender aan de andere kant van de taalgrens. Nieuwenhuys probeert in kaart te brengen welke sociale catastrofe volgt na dit virus, zoals er nu al voedseltekorten zouden zijn in bepaalde Waalse regio’s voor wie in armoede leeft. “Voedselhulp was voor deze crisis al bricoleren”, zei ze in ‘La Libre’. “Tegenwoordig loopt iedereen erbij als kip zonder kop.”