Paasvakantie aan zee. De dijk van Oostende ligt er verlaten bij.
Volledig scherm
Paasvakantie aan zee. De dijk van Oostende ligt er verlaten bij. © Photo News

Tweedeverblijvers trekken naar rechter tegen belastingen

Een groep eigenaars van een woning of appartement in enkele kustgemeenten wil de taks op hun tweede verblijf aanvechten. "Het is frappant dat de overheid wel ondernemers te hulp schiet, maar tweedeverblijvers in de kou laat staan", aldus hun advocaat Bart Engelen.

78 reacties

  • Yvan De Schrijver

    4 jaar geleden
    Ik noteer dat buiten de kandidaat VLD voorzitster, de voorzitter van SP.a en een handvol diplomaten geen enkele burger zijn recht op eigendom mag opnemen in zijn tweede verblijf. Gelijkberechtiging ? Volgens mij staat recht op eigendom in de wetten rond de rechten van de mens en mag men verblijven waar men wil. Bovendien is ook de geest van de wet belangrijk. Voor een goed begrip, ik heb geen tweede verblijf...
  • Dominique Vandervekens

    4 jaar geleden
    Ik ben niet rijk, geen zelfstandige, en heb ook een 2de verblijf. En vele 'rijken of zelfstandigen' hebben doorgaans 80u/week gewerkt ipv 38. Dat vergeten de meesten. Wij hebben gewoon verstandig geleefd, hard gewerkt, en besloten om onze zuurverdiende centen doorheen de jaren verstandig te beleggen. Rijk wordt je doorgaans niet door op uw gat te zitten, tenzij je de Lotto wint of erfgenaam zijt.
  • DIRK VAN DESSEL

    4 jaar geleden
    Terecht, wegens gebruiksderving gedurende deze x aantal weken, dient de taks pro-rata terugbetaald.
  • GEERT DECORTE

    4 jaar geleden
    Er bestaat zoiets als "Force Majeure". Dit houd in dat de gemeente, noch de eigenaars niet verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van het Corona virus en de maatregels om dit in te perken. Dit houd in dat niemand schadevergoeding kan vragen. Trouwens, het verbod is is er niet om de eigenaars te pesten, maar om het virus in te perken en de inwoners van kustgemeenten te beschermen tegen hotspots die 2de verblivers in hun onmetelijke egoistiche domheid creeren.
  • Marcel Willems

    4 jaar geleden
    Nu begrijp ik beter waarom de armoede niet kan aangepakt worden .Als mensen met een tweede verblijftaksen moeten betalen is toch normaal .Door omstandigheden er n iet kunnen verblijven is ook normaal .Dan gaan eisen dat ze moeten terug krijgen is een bewijs van hebzucht..Er zijn er meer die echt geld verliezen nu door deze crisis.
  1. “Alcoholwaarschuwingen op elke parasol?”: sector uit ongenoegen over nieuw ontwerp rond alcoholreclame

    “Alcohol­waar­schu­win­gen op elke parasol?”: sector uit ongenoegen over nieuw ontwerp rond alcoholre­cla­me

    Een voorlopig ontwerp van een ministerieel besluit van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over alcoholreclame zorgt voor ongenoegen binnen de sector. Daarin staat dat er gezondheidswaarschuwingen zouden moeten komen bij alle vormen van alcoholreclame en dat in een soort roterend systeem. Concreet zou dat volgens ‘VTM Nieuws’ kunnen betekenen dat er op bijvoorbeeld parasols met bierreclame ook nog verschillende alcoholwaarschuwingen moeten gedrukt worden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) probeert te sussen: “De discussie is niet afgelopen.”
  2. Hoe royaal is de afscheidsvergoeding van onze politici in vergelijking met onze buurlanden? “Voor Europees systeem zou iedereen tekenen”
    PREMIUM
    202

    Hoe royaal is de afscheids­ver­goe­ding van onze politici in vergelij­king met onze buurlanden? “Voor Europees systeem zou iedereen tekenen”

    Belgische parlementsleden die niet terugkeren na de verkiezingen zullen de belastingbetaler de komende vijf jaar 40 miljoen euro kosten. Hoe regelen onze buurlanden de uittredingsvergoedingen? Innen politici er nog meer geld, of zijn ze in Duitsland, Frankrijk en Nederland net strenger? En wat met het Europees Parlement? Professor Publieke Financiën Herman Matthijs maakt de vergelijking en trekt een conclusie.