© BELGA

Wouter Beke: “Al 619 mensen uit woonzorgcentra aan corona gestorven”

Sinds 18 maart zijn er 619 rusthuisbewoners overleden aan corona, dat cijfer heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Liliana Casagrande

Hoeveel rusthuisbewoners zijn er nu gestorven aan corona? Het is dé vraag die iedereen zich stelt, want in de cijfers die Sciensano elke dag bekendmaakt, waren die cijfers tot nu toe nog niet volledig meegerekend. Sinds dinsdag worden die nu wel apart gecommuniceerd op de dagelijkse persconferentie over corona. Daardoor schoot het aantal overlijdens dinsdag ook plots met 241 omhoog, een cijfer dat slaat op het aantal overleden rusthuisbewoners voor de periode van 1 tot 4 april. De cijfers van de periode daarvoor moeten nog gecontroleerd worden op eventuele dubbele tellingen. Want soms registreren zowel ziekenhuizen als woonzorgcentra dezelfde overlijdens.

De hele verwarring is het gevolg van een verschil tussen Vlaamse en federale tellingen. De Vlaamse woonzorgcentra zijn op 18 maart zelf gestart met het bijhouden van cijfers over besmettingen of overlijdens die te wijten zouden zijn aan corona. Minister Beke heeft die cijfers dinsdagmiddag ook bekendgemaakt in de commissie Welzijn van het Vlaams parlement. Die vergadering verliep digitaal. Uit die cijfers blijkt dat er sinds 18 maart 619 rusthuisbewoners vermoedelijk zijn gestorven aan corona. Vermoedelijk, want niet iedereen is getest. Alleen al afgelopen maandag - in één dag tijd dus - ging het om 60 mensen. “Het verschil met de cijfers van Sciensano is dat zij alleen bevestigde gevallen geven”, zegt Beke. “Wij kunnen fijnmaziger rapporteren.” In de cijfers van de woonzorgcentra zitten dus ook die zonder hard bewijs.

LEES OOK. 20 procent coronapatiënten sterft buiten ziekenhuis: vooral woonzorgcentra zwaar getroffen

Zieke personeelsleden

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau had dinsdag in een tweet geïnsinueerd dat Beke de cijfers niet had doorgegeven aan de federale diensten. “214 op 4 dagen tijd? Hoeveel overlijdens heeft hij in totaal onder de mat geveegd? Hallucinant!” Een tweet die hij later introk en verving door een andere. “Mijn bezorgdheid over de situatie in de Vlaamse woonzorgcentra blijft erg groot”, schreef hij. “Gebrek aan tests, gebrek aan beschermend materiaal en nu pas cijfers om de situatie juist in te schatten. Ik verwacht een grondige uitleg, in het belang van de senioren en de verzorgenden in de wzc’s.”

LEES OOK. Rousseau haalt snoeihard uit: “Hoeveel overlijdens heeft Beke onder de mat geveegd?”

Beke noemde Rousseau niet bij naam, maar zei wel dat degenen die hem verweten “cijfers achter te houden” hier “politieke winst” proberen uit te spinnen.

Over het aantal personeelsleden dat door Covid-19 afwezig is, zijn er ook cijfers. Dat is gemiddeld 3,56 procent, maar in sommige woonzorgcentra kunnen die afwezigheden wel zeer sterk oplopen. Zo zijn er twee rusthuizen waar meer dan de helft van het personeel ziek is, zeven waarvan tussen de 30 en de 49 procent ziek is en twintig waarvan dat tussen 20 en 29 procent is.

Van de 773 woonzorgcentra die hun gegevens hebben ingestuurd – dat zijn ze op een tiental na bijna allemaal – blijkt dat in 3 meer dan de helft van de bewoners vermoedelijk besmet is, in 10 woonzorgcentra is dat tussen de 30 en de 49 procent en in 19 centra tussen 20 à 29 procent. In 382 rusthuizen is niemand ziek. In absolute cijfers gaat het om 2.982 op een totaal van ongeveer 80.000 rusthuisbewoners. Een onderschatting aangezien er weinig mensen zijn getest, maar dat zal nu -voor een stuk - veranderen. Op basis van deze cijfers worden er ook 11.000 testen verdeeld over Vlaamse woonzorgcentra. 8.500 testen gaan naar 55 rusthuizen die veel problemen hebben en 2.500 testen gaar naar ongeveer 30 rusthuizen waar er geen problemen zijn. Bedoeling is om die resultaten met elkaar te vergelijken.

LEES OOK. Bokkensprong in de coronacijfers zal niet de laatste zijn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer