VIDEO. Opnieuw honderden Hongaarse trucks achtergelaten voor de feestdagen

Net zoals eind vorig jaar werden er opnieuw honderden Hongaarse vrachtwagens achtergelaten op een parking in Opglabbeek. De Oost-Europese chauffeurs worden met bussen naar hun thuisland gebracht voor de feestdagen. De Belgische Transportbond is niet opgezet met de achtergelaten vrachtwagens

Net zoals eind vorig jaar staan er ook nu weer een groot aantal vrachtwagens gestald in het Limburgse Opglabbeek. In december vorig jaar stonden de vrachtwagens nog op een stuk grond van een boer, dit jaar staan ze op het terrein van Jet Group in het bedrijventerrein van Opglabbeek. "Een alert lid van de Belgische Transportbond signaleerde dit ons", vertelt John Reynaert, adjunct van de federaal secretaris van BTB. "Hij zei dat de honderden vrachtwagens letterlijk op elkaar geplakt staan."

De Belgische Transportbond is niet opgezet met de achtergelaten vrachtwagens, ze vinden het de fout van het bedrijf die enkel buitenlandse chauffeurs aantrekt en ze ondermaats betaalt aan Oost-Europese lonen. "De firma Waberer heeft duizenden vrachtwagens, allemaal in Hongarije ingeschreven", aldus Reynaert. "Om internationaal transport te doen beweren ze, maar de chauffeurs rijden quasi nooit in het land waar de vrachtwagens zijn ingeschreven. Ze leven verplicht in hun vrachtwagen, en krijgen een fractie van het loon van een West-Europese chauffeur."

Oneerlijke concurrentie

Donderdag werd ook in het Nederlandse Eersel een Waberer-parking ontdekt, ook daar op het terrein van een transportfirma. De Belgische Transportbond eist nu grondige controles op de parking in Opglabbeek. "Er dient een einde gemaakt te worden aan de oneerlijke concurrentie", zegt Frank Moreels, federale secretaris van wegvervoer en transport bij BTB. "Chauffeurs hier worden afgedankt en chauffeurs uit Oost-Europa moeten in onmenselijke omstandigheden werken en leven, en dat voor een hongerloon." Donderdagavond vertrokken de chauffeurs met bussen naar hun thuisland, om er samen met hun familie de feestdagen door te brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen