Direct naar artikelinhoud
DM ZaptRobin Broos

Behalve viroloog lijkt Marc Van Ranst ook een bijzonder fijn mens

Marc Van Ranst bij 'Gert Late Night'.Beeld VIER

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Marc Van Ranst in Gert Late Night op VIER.

“Ik wil Marc Van Ranst weleens zien lachen”, zei Gert Verhulst maandag in deze krant. Hij heeft woord gehouden. Tijdens de eerste Gert Late Night in lockdown was de viroloog Van Ranst ook even de mens Van Ranst. Niet diegene die het trollenleger op Twitter er graag van maakt. Als u niet kunt volgen, u mist niets. Laat ons het erop houden dat de heer Van Ranst niet goed kan tegen onrecht, plat racisme of een voormalig staatssecretaris en dat kordaat, progressief en altijd beleefd aankaart. Al kan hij soms ook gewoon erg geïrriteerd zijn, zoals hier: “Dries, ik heb nu geen tijd om te komen spelen met jullie. Ik moet nog een pandemie te lijf. Tot later misschien.”

De afgelopen weken zat de man elke avond in een televisiestudio. Van Het journaal en VTM Nieuws over De afspraak tot Vandaag. Zondag maakte hij zelfs een cameo in De Ronde tegen Corona van VTM en HLN, waarvoor hij samen met zijn team breed lachend op het dak van het UZ in Leuven klom. Een moment dat hij ook zelf vastlegde met zijn smartphone. Maar verder beperken zijn publieke optredens zich enkel tot het verstrekken van correcte informatie. Wat de trollen ook mogen beweren.

Net daarom was Gert Late Night anders. Allicht ligt dat aan de formule van de talkshow, die Verhulst pretentieloos in de markt zet. Geen strakke structuur met afgelijnde onderwerpen, wel gezellig in de zetel ploffen om te chitchatten. Soms heeft dat weinig om het lijf, soms wordt dat erg diep en serieus. Maandag had beide.

Tuurlijk mocht Van Ranst eerst wat praten over datgene wat ons allen al weken in de ban houdt. Maar omdat dit programma niet noodzakelijk de waan van de dag nastreeft, kon dat met helikopterperspectief. Hoe is dat weer juist begonnen? Waarom waren de maatregelen toen zo? Hoe verliep zijn contact met de beleidsvoerders? Om dan naadloos over te gaan naar de luchtigere of meer persoonlijke zaken. Met extra schattigheidspunten voor zoon Milo Van Ranst, die bij James mocht stoefen over zijn bekende maar vooral levensnoodzakelijke en levens reddende papa. Terwijl die gereserveerd glunderend dat moment weer vastlegde met zijn smartphone.

Het ging over zijn beperkte truienkast, vermeende politieke ambities en foto’s uit de oude doos. Dat omarmde hij met humor, precies zoals Verhulst het wou. Zelfs op de meeste debiele internettheorie – dat corona kan vermeden worden met knoflook eten – had hij een geestige repliek klaar die niemand zag aankomen. “Tuurlijk helpt knoflook. Dat houdt mensen op anderhalve meter afstand.”

Dit is een man met wie ik na deze crisis met plezier een avond pinten wil drinken. Wil discussiëren over de staat van het land, maar ook de staat van de straalvogel uit Jommeke. Want behalve bekende viroloog lijkt hij ook een bijzonder fijne mens. En wie Marc Van Ranst niet wil erkennen als nationale held is onze ziekenzorg niet waard.