Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

▶︎ Verpleegster toont in video hoe handschoenen ‘vals gevoel van veiligheid’ geven

▶︎ Verpleegster toont in video hoe handschoenen ‘vals gevoel van veiligheid’ geven
Beeld RV

Handschoenen dragen tegen het coronavirus? Dat geeft vooral een vals gevoel van veiligheid, vindt Molly Lixey. Om haar stelling te bewijzen, maakte de voormalige spoedverpleegkundige uit Saginaw (Michigan) een filmpje waarin ze het principe van kruisbesmetting uitlegt.

Video wordt geladen...

Met een potje verf maakt Lixey duidelijk hoe makkelijk ziektekiemen zich kunnen verspreiden in een supermarkt. Eerst neemt ze de verpakking van het toiletpapier vast, de zogezegde haard van de besmetting. Vervolgens stuurt ze een sms, beantwoordt ze de telefoon van haar moeder en wrijft ze nog even aan haar neus. Resultaat? Haar gezicht zit onder de verfvlekken.

“Handschoenen of niet, je moet je handen blijven wassen als je iets aangeraakt hebt”, luidt de klaar en duidelijke boodschap. “Als verpleegster ben ik hierin getraind, maar de buitenwereld zou wel eens een vals gevoel van veiligheid kunnen krijgen. De schrik is zodanig groot dat mensen alles zullen doen om zichzelf te beschermen, maar dan moet het wel op de juiste manier gebeuren.”

Lixey geeft momenteel infuustherapie in een dokterspraktijk. Als de coronanood in haar staat echter te hoog zou worden, is ze weer bereid om in een ziekenhuis aan de slag te gaan.