Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Cijfers uit Vlaamse rusthuizen drijven dodenbalans op

In het verzorgingshuis De Muze kunnen bezoekers via een walkie talkie hun familieleden spreken in tijden van coronacrisis.Beeld Tim Dirven

Plots waren er 241 extra overlijdens te melden deze ochtend op de persconferentie van Sciensano, dat dagelijks de balans opmaakt van de coronaepidemie in ons land. Het is slechts een eerste correctie, omdat de cijfers uit de Vlaamse woon-zorgcentra niet op de juiste manier waren doorgegeven. In Wallonië en Brussel kwamen die nochtans wel correct binnenlopen.

Het was iets wat al langer opviel in de cijfers die dagelijks worden vrijgegeven: Vlaanderen kende in verhouding tot het aantal besmettingen en de bevolking minder overlijdens dan in Wallonië en Brussel. Ook het aantal overlijdens bij de Vlaamse 85-plussers lag opmerkelijk lager dan in de andere regio’s. Daar is nu een verklaring voor: de cijfers die vanuit de Vlaamse woon-zorgcentra werden doorgegeven, werden tot vandaag niet opgenomen in de cijfers van Sciensano. 

Dat komt omdat die gegevens niet correct geïnterpreteerd konden worden. In de cijfers vanuit de Vlaamse woon-zorgcentra werd tot voor kort niet aangegeven of de persoon overleden was in het rusthuis zelf of in extremis nog was overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat er daarom een dubbeltelling dreigde met de cijfers die vanuit de ziekenhuizen zelf, kon Sciensano de cijfers niet gebruiken. 

Schatting

Dat is intussen rechtgezet. Sinds 1 april worden de cijfers wel correct doorgegeven. Tussen 1 april en 4 april konden er zo 241 extra overlijdens geregistreerd worden. Voor de periode voordien zal Sciensano samen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid trachten de juiste cijfers verder te achterhalen. “Het zal allicht een schattig worden”, zegt Joris Moonens van het Agentschap. 

Een accurate voorspelling van het cijfer is op dit ogenblik moeilijk te maken. Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) gaf vandaag in de bevoegde parlementaire commissie wel aan dat er minstens 619 overlijdens zijn geregistreerd door de Vlaamse woonzorgcentra, maar daar gaat dus over sterfgevallen in het rusthuis zelf, als van degene die nog zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Er is grote ongerustheid in de sector over het verder verloop van de coronacrisis.

‘Logisch dat we moeten bijstellen’

Opvallend is dat in Wallonië en Brussel de cijfers wel van bij het begin op de juiste manier hebben doorgegeven. “Deze manier van datawinning is helemaal nieuw”, zegt Moonens. “Het is logisch dat we hier en daar moeten bijstellen.” Brecht Devleesschauwer epidemioloog bij Sciensano beaamt. “We hadden geen systeem klaarliggen om deze gegevens op te halen.” 

Hij wijst er wel op dat de de Belgische cijfers nog steeds een stuk ruimer zijn dan in veel andere landen. “Daar worden vaak enkel de gevallen die effectief positief getest zijn op Covid-19 meegeteld, bij ons worden de gevallen mee in rekening gebracht waar er sterke vermoedens zijn van een besmetting. Ook kijken andere landen enkel naar overlijdens in ziekenhuizen, wij kijken ook daarbuiten.”