woensdag 8 april 2020 - Economie
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kris Claes: “Een betalingscrisis vermijden.”  BELGA

Vier op de tien bedrijven willen uitstel van krediet

Hasselt

De beschikbaarheid van liquide middelen is een groot probleem voor de Limburgse bedrijven. Dat blijkt uit de zesde bevraging van Voka naar aanleiding van de coronacrisis.

Steeds meer Limburgse bedrijven maken zich op om hun activiteiten te hervatten. Dat blijkt uit de wekelijkse bevraging van werkgeversorganisatie Voka bij 1.400 bedrijven, waarbij ook ruim 200 in Limburg. Uit de enquête blijkt dat 36 procent van de Limburgse ondernemingen opnieuw is gestart of van plan is om dat de komende twee weken te doen.

“Dat is goed nieuws, want vorige week was dat nog slechts 17 procent”, zegt Kris Claes, directeur belangenbehartiging bij Voka Limburg. Voka vraagt dan ook snel duidelijkheid over de post-coronastrategie door de net aangestelde groep van experten.

Toch zegt 28 procent van de ondervraagde bedrijven dat er van een herstart nog geen sprake kan zijn. Omdat ze dat onder de coronamaatregelen nog niet mogen, omdat ze de vereisten omtrent afstand niet kunnen handhaven of omdat de toelevering verstoord is. Een kleine minderheid van 3 procent zegt niet te kunnen herstarten omwille van personeelsgebrek.

“We moeten er alles aan doen om een betalingscrisis te vermijden” Kris Claes Voka Limburg

Opvallend is dat de drang van de Limburgse ondernemingen om weer de handen uit de mouwen te steken groter is dan in de rest van Vlaanderen, waar 31 procent van de bedrijven aan de slag wil. Hoopgevend is ook dat 40 procent van de ondernemingen hun activiteiten voor driekwart tot de volle 100 procent wil hernemen. Voorts hoopt 54 procent van de bedrijven op een herneming van 25 tot 75 procent.

Liquiditeit

Tot zover het goede nieuws. Uit de enquête blijkt ook dat steeds meer Limburgse bedrijven in financiële ademnood geraken. Liquiditeit blijft een groot probleem. Eén op de vijf Limburgse ondernemers zegt al uitstel van kredietaflossing te hebben aangevraagd en nog eens 20 procent geeft aan dat de komende tijd de willen doen. Dat betekent dat vandaag 40 procent van de bedrijven moeilijkheden ondervindt bij de aflossing van leningen.

Meer dan 30 procent van de Limburgse bedrijven geeft bovendien aan dat ze bij hun bank een extra kredietlijn zullen aanvragen. Goed nieuws is hoe dan ook dat 39 procent van de bedrijven nog niet heeft gevraagd om zijn leningen wat later te betalen en ook niet van plan is om dat doen.

Bankenplan

Dat bedrijven in financiële ademnood geraken, is vaak een gevolg van klanten die te laat betalen. Vandaag geeft 75 procent van de Limburgse bedrijven aan dat klanten hun facturen later betalen dan normaal. Bijna één op de vijf bedrijven zegt dat de helft van de klanten te laat betaalt. Het gevolg is dat bijna 30 procent van de bedrijven sommige van zijn eigen leveranciers later betaalt. Dat leidt tot een vicieuze cirkel.

Voka benadrukt dat het bankengarantieplan dringend volledig moet uitgerold worden. “We moeten er alles aan doen om een betalingscrisis te vermijden”, zegt Kris Claes. “De ruwbouw van het bankenplan is klaar. Men moet nu snel tot actie overgaan.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws