© rr

Waarom het zo lang duurde vooraleer we wisten wie de 12 slachtoffers zijn

Pas drie dagen nadat een vrachtwagen bestuurd door jihadist Anis Amri (24) inreed op een kerstmarkt in Berlijn, zijn alle dodelijke slachtoffers officieel geïdentificeerd. Waarom duurde het zo lang vooraleer de nabestaanden zekerheid kregen?

jva

De eerste van de 12 dodelijke slachtoffers die een naam en een gezicht kregen waren de Poolse vrachtwagenchauffeur Lukasz Urban en de Italiaanse Fabrizia Di Lorenzo. Daarna volgde ook het bericht dat de Israëlische Dalia Elyakom en een Tsjechische vrouw op de kerstmarkt waren omgekomen.

Volgens de nieuwssite Spiegel Online zijn nu ook de acht andere slachtoffers officieel geïdentificeerd: drie vrouwen en vijf mannen, die allemaal de Duitse nationaliteit hebben. De politie zal hun identiteit echter niet vrijgeven uit respect voor de achtergebleven families.

‘Gründlich’ te werk

De Bundespolizei, de Duitse federale politie, legde eerder aan nieuwssite FOCUS Online uit waarom het zo lang duurde voordat ze met zekerheid konden communiceren wie de dodelijke slachtoffers van Tunesiër Anis Amri (24) zijn.

© ISOPIX

De methodiek van de Duitse speurders is met name erg ‘gründlich’. Eerst verzamelden ze op de plaats van de aanslag alle dingen die konden bijdragen aan de identificatie van de slachtoffers, zoals vingerafdrukken. Maar ze maakten ter plaatse ook een uitgebreide inventaris van de kleding, de accessoires en de juwelen van de slachtoffers.

Vervolgens was het de beurt aan de wetsdokters, die ter plaatse een nieuw inventaris opmaakten van alle bijzondere lichaamskenmerken van de slachtoffers. Zij namen ook de eerste stalen voor DNA-analyses.

Vergelijkend onderzoek

Vervolgens werden alle gegevens onderzocht door de Bundeskriminalambt (BKA) in Wiesbaden. Op het hoofdkantoor van de Duitse federale politie werden nationale en internationale contacten gelegd met andere politiebureau’s. Zo werden alle verzamelde gegevens van de slachtoffers, met name DNA-stalen, vinger- en tandafdrukken vergeleken.

Pas als de Duitse politie zeker is dat deze drie lichamelijke kenmerken matchen, en ze uitsluitsel hebben over extra afwijkingen zoals tattoos of moedervlekken, durven ze een slachtoffer officieel identificeren.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer