In Spanje vielen officieel al meer dan 13.000 doden, maar mogelijk ligt het werkelijke aantal veel hoger, zeggen sommige regio's.
Volledig scherm
In Spanje vielen officieel al meer dan 13.000 doden, maar mogelijk ligt het werkelijke aantal veel hoger, zeggen sommige regio's. © EPA

Mogelijk twee tot drie keer zoveel coronadoden in Spanje dan officiële cijfers aantonen, maar overheid blijft bij gecontesteerde telmethode

In Spanje gaan verschillende regio’s ervan uit dat de dodentol door het coronavirus twee tot drie keer hoger is dan de cijfers die het nationale ministerie van Volksgezondheid elke dag bekendmaakt. De nationale cijfers tellen enkel de overlijdens mee van personen bij wie een test is afgenomen, maar dat gebeurt lang niet altijd. Bevoegd minister Salvador Illa is echter niet van plan de methode te wijzigen.

9 reacties

  • Vloebergs Jan

    4 jaar geleden
    Als de politiek hier ook al over liegt, wat is er dan nog waar. EU fondsen oprichten om leugens of halve waarheden te bekostigen daar hebben de EU burgers geen boodschap aan. Met eerlijkheid kunnen we de EU er terug bovenop helpen, ook spanje, Italie en de rest. Politieke spelletjes zijn hier niet op zijn plaats.
  • Kim Hoeck

    4 jaar geleden
    De vinger wijzen naar andere landen maar Zelf bakken ze er ook niet van.
  • Ludwig VdB

    4 jaar geleden
    Binnen twee jaar zullen we het weten, als de statistieken van dit jaar klaar zijn en vergeleken kunnen worden met deze van de voorbije jaren.
  • Johan hendrickx

    4 jaar geleden
    Zouden de heren tellers én de media niet beter focussen op België ipv steeds weer over andere landen te palaveren? Vergeleken met het aantal inwoners komen we al achter en Italië en Spanje..
  • marc van de poel

    4 jaar geleden
    Ik denk dat de statistische gegevens, die het ministerie hier meedeelt, betrouwbaar zijn. Heel veel landen (Nederland en de VS, bv) tellen enkel de in de ziekenhuizen overleden patiënten mee. De thuisoverlijdens en overlijdens in de zorgcentra niet. Zo krijg je natuurlijk een vertekend beeld. Ook het feit dat alle statistieken over naakte cijfers gaan, en niet om procentuele. Dat laatste zou véél logischer zijn. Maar ja, wie ben ik?