Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

‘Samen gaan we deze duivel terug in zijn kot krijgen’: aantal patiënten in onze ziekenhuizen daalt voor het eerst

‘Samen gaan we deze duivel terug in zijn kot krijgen’: aantal patiënten in onze ziekenhuizen daalt voor het eerst
Beeld Photo News

Er vielen opnieuw 205 doden te betreuren in België. Maar er is ook goed nieuws: voor het eerst sinds de uitbraak daalt het aantal opgenomen coronapatiënten in onze ziekenhuizen. Dat maakte het federaal crisiscentrum vandaag bekend. 

In ons land zijn in de laatste 24 uur 205 sterfgevallen gerapporteerd, daarmee stijgt het Belgische dodental naar 2.240. Belangrijk daarbij is dat er van die 205, enkel de 95 overlijdens in hospitalen bevestigd zijn met Covid-19. De overige 110 zijn “vermoedelijke gevallen” en werden niet in een laboratorium getest. In de ziekenhuizen zijn dan weer 487 nieuwe patiënten opgenomen en op de afdeling intensieve zorg zijn 1.276 bedden bezet. “We zijn nog niet uit de gevarenzone”, klonk het.

Maar viroloog Steven Van Gucht had ook hoopvol nieuws voor zijn landgenoten: er liggen 5.688 mensen met Covid-19 in onze ziekenhuizen, dat betekent dat het aantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen daalt voor de eerste keer sinds de uitbraak. “Samen gaan we deze duivel terug in zijn kot kunnen krijgen”, aldus Van Gucht.

Op de persconferentie haalden de experts de belangrijkste onderliggende problemen aan die ertoe kunnen bijdragen dat mensen zwaarder getroffen worden door het virus: hartproblemen, diabetes, aandoeningen aan longen en nieren en alle chronische aandoeningen die het immuunsysteem verzwakken. Daarnaast blijkt ook dat bij patiënten ouder dan zestig mannen meer vertegenwoordigd zijn dan vrouwen bij de zwaar getroffen patiënten.

Creatieve jongeren

Het crisiscentrum had ook een bloemetje voor de creatieve jongeren in ons land. “Ze zijn creatief, niet om maatregelen te omzeilen, maar wel in hoe ze hun tijd besteden. De Belgische jongeren nemen hun verantwoordelijkheid op en helpen anderen, door boodschappen te doen bijvoorbeeld. Deze initiatieven geven onze maatschappij veerkracht in deze tijden.” Op vragen omtrent school, examens of de vakantie konden Van Gucht en zijn collega’s nog niet antwoorden. 

“De bevolking heeft zich goed aangepast aan de nieuwe leefregels”, voegde Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum, nog toe op de dagelijkse briefing. “Dat blijkt onder meer uit een analyse van het dataverkeer van vorige week. Die wees uit dat 70 procent van de bevolking zich in zijn eigen gemeente heeft opgehouden.”

In totaal zijn er nu 23.403 bevestigde besmettingen in ons land, 1.209 meer dan gisteren.