België benut nog niet de helft van de testcapaciteit

Themabeeld woonzorgcentrum. © Photo News

De beschikbare testcapaciteit in ons land wordt niet optimaal benut, meldt minister De Backer. Sinds vorige donderdag ligt die op 10.000, maar pas vandaag hebben de ministers van Volksgezondheid in overleg met De Backer beslist om de teststrategie bij te sturen en ook alle woonzorgcentra en eerstelijns-zorgverleners te testen.

msn, mg

Al sinds vorige week donderdag was het mogelijk om elke dag goed 10.000 tests uit te voeren, maar tot nu toe worden dagelijks maar 4.000 à 5.000 tests benut. Dinsdag pleitte De Backer in het parlement nog voor een uitbreiding van de doelgroep van die tests, woensdag is dan tijdens de Interministeriële Conferentie van alle Belgische ministers van Volksgezondheid en minister De Backer de teststrategie aangepast.

'De verhoogde testcapaciteit wordt meteen ingeschakeld om uitgebreid te testen in àlle Belgische woonzorgcentra en vervolgens bij eerstelijns-zorgverleners. Ook symptomatische patiënten blijven we testen in de ziekenhuizen.'

'Er wordt vanaf nu gewoon getest', legt De Backers woordvoerster uit. 'Er is geen verdeling afgesproken tussen ziekenhuizen en woonzorgcentra, maar het spreekt voor zich dat we over de praktische uitwerking hiervan snel gaan overleggen met de woonzorgcentra. Dit zal niet boven hun hoofden gebeuren.'

Dat bijkomende aandeel uit de dagelijkse testcapaciteit komt bovenop de 20.000 tests die sinds dinsdag al uitgerold werden in de woonzorgcentra. Exact 11.243 daarvan gingen naar de Vlaamse wzc, maar allemaal samen tellen die ongeveer 80.000 bewoners en 50.000 personeelsleden.

Waarom pas woensdag beslist is om die extra testcapaciteit voor woonzorgcentra en eerstelijnszorg te gebruiken, terwijl het al sinds vorige week donderdag mogelijk is om 10.000 tests per dag te doen, kan het kabinet-De Backer niet zeggen. 'De taskforce regelt enkel de aanvoer van tests en materiaal, de Risk Management Group (RMG) bepaalt de teststrategie.'

‘Schrijnende toestand’ door onzekerheid

De verdeling van de 20.000 testkits onder verschillende Vlaamse woonzorgcentra neemt de grote onzekerheid in die centra niet weg. Na Zorgnet-Icuro klagen ook de andere koepelorganisaties, VVSG en VLOZO, over grote ongerustheid.

Margot Cloet, de gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, had dinsdagavond in het VRT-journaal de ‘chaos’ aangeklaagd die volgt uit de beperkte verdeling van testmateriaal. Sinds dinsdag worden 11.000 testkits verdeeld onder 85 van de meer dan 800 Vlaamse woonzorgcentra.

Ook bij de andere koepelorganisaties klinkt het woensdag dat er nog heel wat onzekerheid is, die tot grote ongerustheid leidt. ‘We zien een schrijnende toestand, van mensen die heel ongerust en heel onzeker zijn’, zegt woordvoerster Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Ze spreekt namens de woonzorgcentra van de lokale besturen.

Ook Vlozo, dat de uitbaters van private ouderenvoorzieningen vertegenwoordigt, klaagt over de onzekerheid rond personeelsleden die positief testen op het coronavirus. ‘Kunnen die mensen blijven werken wanneer ze beschikken over beschermend materiaal?’, vraagt woordvoerder Philippe Vanstapel zich af.