Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronavirus

Hoe staat België ervoor? Alle hens aan dek in woon-zorgcentra

Hoe staat België ervoor? Alle hens aan dek in woon-zorgcentra
Beeld Tim Dirven

Al bijna twee weken stagneert het aantal nieuwe hospitalisaties per dag. De daling is misschien nog niet ingezet, maar de stijging is alvast wel een halt toegeroepen. Dat is een belangrijk teken dat de maatregelen hun vruchten afwerpen, al zijn er grote zorgen over de situatie in de woon-zorgcentra.

Voor het eerst in deze crisis daalt het totaal aantal mensen die in het ziekenhuis liggen als gevolg van het coronavirus. Het gaat weliswaar om een erg lichte daling, maar het verloop van de curve toont wel aan dat de druk op de ziekenhuizen niet verder toeneemt. Dat is belangrijk, want in veel andere Europese landen is dat net het punt waar de crisis het hardst ingrijpt. Als de ziekenhuizen de toestroom aan patiënten niet meer aankunnen, stort het zorgsysteem in. Zo ver lijkt het in ons land niet te komen.

Misschien wel de belangrijkste indicator voor de ernst van situatie in ons land, is het aantal nieuwe hospitalisaties per dag. Met 487 opnames in de voorbije 24 uur ligt dat cijfer een stuk hoger dan de voorbije dagen. Maar wat belangrijker is: al bijna twee weken stijgt dat cijfer niet meer structureel door. Toen werd geflirt met de grens van 600 hospitalisaties per dag, maar de laatste vijf dagen fluctueert het cijfer rond 500 opnames. “De piek lijkt zich meer en meer te beginnen aftekenen”, zei interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie over de verspreiding van het virus. “Maar we zijn zeker nog niet uit de gevarenzone.”

Tot zover het goede nieuws. Want in de ziekenhuizen is de situatie dan wel (voorlopig) beheersbaar, in de woon-zorgcentra is het alle hens aan dek. De eerste weken van de coronacrisis werden de woon-zorgcentra enigszins uit het oog verloren, maar stilaan is duidelijk geworden dat zich binnen de muren van die centra grote drama’s afspelen. “De situatie in onze woon-zorgcentra blijft heel precair”, benadrukte Steven Van Gucht. “We moeten zorgverleners in de woon-zorgcentra ondersteunen. Net als het personeel in de ziekenhuizen hebben ze een heldenrol. Als u thuis nog maskers hebt thuis, geef die aan een woon-zorgcentrum in de buurt.”

Ook het aantal overlijdens blijft zorgwekkend. De voorbije 24 uur werden 204 sterfgevallen gerapporteerd. De verwachting is dat ook de komende dagen deze curve niet sterk zal dalen.