Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
Volledig scherm
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). © EPA

De Crem: "Niet de bedoeling dat mensen buren gaan bespioneren, we leven niet in een klikmaatschappij"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) kan het niet de bedoeling zijn dat burgers hun buren gaan bespioneren. “We leven niet in een klikmaatschappij. We rekenen op de burgerzin en de verantwoordelijkheidszin van iedereen”, zei hij in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Ook is het niet de bedoeling om mensen die de coronaregels aan hun laars lappen te vervolgen op basis van de FAQ's of 'frequently asked questions' van het Nationaal Crisiscentrum. Het Ministerieel Besluit dat naar aanleiding van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad is opgesteld, is het enige juridisch geldende document, bevestigde hij.

11 reacties

  • Gino Sinnesael

    4 jaar geleden
    De Crem: “Niet de bedoeling dat mensen buren gaan bespioneren, we leven niet in een klikmaatschappij”. Maar we vragen wel de politie in te lichten als u tweedeverblijvers ziet opduiken... Kan het nog cynischer?
  • Marc Van der Vloedt

    4 jaar geleden
    ... toegestopte flesjes bier van de buren, kindjes die komen en gaan spelen met elkaar tijdens het vriendelijk gesprekje met de bijgekomen partners en de lege flesjes aan de kinderen geven om in de glasbak te gooien en prompt andere flesjes aan elkaar geven. Iets van (gaan) zeggen ? Klikken, zal (later inderdaad nog) moeilijker zijn, François, nuchter bekeken.
  • Pascha Van Rossem

    4 jaar geleden
    Werk uw "ministerieel besluit" dan zodanig bij dat het wél up-to-date is en dat het ook kan dienen voor evenyuele latere pandemiën. Zoals ik al meermaals angegeven heb zijn de opgelegde regels in sommige gevallen véél te detaillistisch weergegeven. Men moet meer uitgaan van "algemene regels" waar men zich moet aan houden bv minimum afstand tussen niet-gezinsleden is anderhalve meter. Hierdoor kan men reeds een heleboel discussie van tafel vegen ...
  • Francois Vermeulen

    4 jaar geleden
    Voila, weeral worden burgers die mensen zouden aangeven die resoluut de maatregelen overtreden en daardoor mogelijk doden op hun geweten (als ze dat al hebben) zouden hebben al op voorhand 'klikkers' genoemd. Goed bezig.
  • peter maas

    4 jaar geleden
    Daar zijn we nochtans goed voor op weg.