Direct naar artikelinhoud
Economie

Belgische economie krimpt mogelijk met 8 procent door coronaschok

Een haast compleet verlaten Meir, de bekendste winkelstraat van Antwerpen.Beeld Klaas De Scheirder

Het reëel bruto binnenlands product (bbp) in België, een goeie graadmeter voor de economie, zou in 2020 met 8 procent kunnen krimpen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een analyse van de Nationale Bank en het Federaal Planbureau. In het eerste kwartaal zou de daling rond de 4 procent liggen, in het tweede zelfs rond de 15 procent. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) denkt dat veel economieën in een recessie zullen belanden.

en

De impact van de coronaschok op de overheidsfinanciën zou het begrotingstekort doen oplopen tot 7,5 procent van het bbp (1,8 procent in 2019). De schuldgraad, die in 2019 voor het eerst in acht jaar onder de symbolische grens van 100 procent van het bbp zakte, ramen de Nationale Bank en het Federaal Planbureau dit jaar op 115 procent.

Voor hun analyse gingen beide instellingen uit van een scenario waarbij de beperkende maatregelen van de nationale veiligheidsraad in totaal zeven weken aanhouden en de toegevoegde waarde van de privésector met een derde achteruitgaat. Daarna volgt volgens het model een periode van geleidelijk herstel over negen maanden, waarna de economische activiteit zich opnieuw op het groeitraject van vóór de crisis bevindt, zij het twee procentpunt lager.

Het herstel dat zich in de tweede helft van dit jaar zal inzetten, zal volgens de analyse ook volgend jaar aanhouden. In 2021 zou het bbp zo weer met 8,6 procent groeien.

Economische schok 

Volgens de OESO laten de indicatoren voor productie, consumptie en vertrouwen in maart de sterkste dalingen ooit zien in de meeste grote economieën, zoals de eurozone en de Verenigde Staten.

De OESO spreekt van een aanzienlijke economische schok in de grote economieën door de virusuitbraak en de maatregelen in veel landen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Er is grote onzekerheid over hoelang die quarantainemaatregelen zullen aanhouden. Het is dus moeilijk te voorspellen wat de uiteindelijke gevolgen van de crisis voor de wereldeconomie zullen zijn.

De organisatie meldde eerder al dat de crisis voor zware economische ontwrichting zorgt, maar dat maatregelen om de uitbraak te beteugelen noodzakelijk zijn. Veel economieën zullen in een recessie belanden, denkt de OESO.

Lees ook

‘Van ene lockdown in de andere? Dat wordt een catastrofe’: zo zien vier belangrijke sectoren de heropstart