Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Bernie Sanders stapt uit de Amerikaanse presidentsrace: ‘Ik zal met Joe Biden samenwerken’

De Democraat Bernie Sanders.Beeld AFP

Senator Bernie Sanders stapt uit de presidentiële race in de Verenigde Staten. Daarmee wordt Joe Biden (zo goed als zeker) de Democratische presidentskandidaat die het in november tegen president Trump zal opnemen.

Via een videostream bevestigde Sanders dat hij zich terugtrekt uit de strijd: “We lopen zo’n 300 afgevaardigden achter op Joe Biden en de overwinning lijkt uitgesloten”, aldus de senator, die aangaf dat het een erg moeilijke beslissing was. 

Hij beklemtoonde dat veel ideeën van zijn campagne ondertussen wel steeds meer mainstream geworden zijn. “Echte verandering komt nooit van boven naar beneden, maar van beneden naar boven.” 

‘De strijd gaat voort’

Sanders bouwde de voorbije jaren een progressieve grassroots-beweging uit in de VS. “Die strijd gaat voort. Hoewel deze campagne zijn eind heeft bereikt, is dat niet het geval voor onze beweging.”

“Vandaag feliciteer ik Joe Biden, een erg fatsoenlijk man, en ik zal met hem samenwerken om onze progressieve ideeën door te drijven”, verklaarde Sanders nog. 

Meer dan twintig Democraten startten vorig jaar hun campagne voor de Democratische kandidatuur, maar de voorbije maanden haakten iedereen, met uitzondering van Sanders en Joe Biden, af. Tot nu toe wist de 78-jarige Sanders tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen 914 afgevaardigden achter zich te krijgen, Joe Biden heeft er 1.217.

Socialist

Sanders startte zijn politieke carrière al tijdens zijn studies, toen hij actief werd in de burgerrechtenbeweging en de jongerenafdeling van de Socialist Party of America, een naar Amerikaanse normen erg linkse partij.

In 1980 won hij als onafhankelijke kandidaat de burgemeesterssjerp van zijn stadje Burlington in de staat Vermont. Nadien werd hij nog drie keer herverkozen. In 1990 werd Sanders de eerste onafhankelijke kandidaat sinds de jaren 50 die verkozen geraakte in het federale parlement en hoewel hij de voorbije maanden campagne voerde als Democraat, zetelt hij nog steeds als onafhankelijke in de Senaat. In 2015 legde hij in de strijd om de Democratische nominatie Hillary Clinton het vuur aan de schenen, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. Met zijn 78 lentes komt een einde aan zijn presidentiële ambities.