Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdCoronavirus

Halen we oma en opa best weg uit het rusthuis? ‘Het is niet rationeel’

Halen we oma en opa best weg uit het rusthuis? ‘Het is niet rationeel’
Beeld BAS BOGAERTS

Een maand nadat de rusthuizen op slot gingen voor bezoekers, zijn er meer dan 3.000 besmettingen en 619 overlijdens ten gevolge van Covid-19. Halen we de gezonde bejaarden beter weg uit zo’n broeihaard? ‘Het mag, maar het is niet rationeel.’

Duidelijke informatie kan levens redden. Daarom maakt De Morgen de belangrijkste informatie over het nieuwe coronavirus voor iedereen toegankelijk.

Het is gekend dat het coronavirus vooral gevaarlijk is voor kwetsbare personen op hogere leeftijd. In sommige rusthuizen richt het virus een ravage aan. Bij Curando, een groep van negen woon-zorgcentra in West- en Oost-Vlaanderen, is er een dodelijke uitbraak in twee centra. “In Westervier is het uit de hand gelopen: daar is de besmetting nu algemeen verspreid en zijn veertien personen overleden”, zegt Kurt Le Comte van Curando. “En in Marialove hebben we vijf overlijdens.” 

Sommigen vragen zich af of ze hun bejaarde familielid niet beter komen halen, maar uit een rondvraag bij woon-zorgcentra blijkt dat de vraag zelden concreet wordt. “In onze negen woon-zorgcentra hebben we één bewoner die door familie is weggehaald”, zegt Le Comte. “De meeste mensen zijn hier opgenomen met een reden, bijvoorbeeld omdat ze veel zorgen nodig hebben.”

Niet rationeel

Een oudere weghalen uit het rusthuis sinds alle woon-zorgcentra begin maart op slot gingen, is alleszins wel toegelaten. “Ja, maar het is niet rationeel”, zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Ten eerste breng je met zo’n verhuizing een externe persoon binnen in het gezin. Dat kan een verhoogd risico betekenen op besmetting door die persoon, of net omgekeerd, een besmet gezinslid zonder symptomen besmet de bejaarde. Bovendien moet je in staat zijn thuis dezelfde zorg te verlenen als de professionals van het woon-zorgcentrum. Dat vraagt bijvoorbeeld thuisverpleging, en die brengt evenveel risico’s op besmetting met zich mee als de verzorgers in een woon-zorgcentrum. 

Moonens: “Je denkt misschien dat je die persoon uit een coronahaard haalt, maar misschien breng je hem of haar in andere slechte situaties. Er zijn woon-zorgcentra met organisatorische problemen, maar dat geldt zeker niet voor de meerderheid, zelfs als er al een besmetting is vastgesteld. Je huis is evenmin een fort.”