Direct naar artikelinhoud
Zonder vaccin en voldoende groepsimmuniteit dreigt tweede coronagolf
Coronavirus

Zonder vaccin en voldoende groepsimmuniteit dreigt tweede coronagolf

Beeld AFP

Een exitstrategie heeft ons land nog niet, maar stilaan beginnen sommige landen hun maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen. Dat moet geleidelijk aan gebeuren, waarschuwen wetenschappers in een nieuwe Chinese studie. ‘Het gevaar voor een herintroductie is reëel omdat er nog niet voldoende groepsimmuniteit is.’

Landen die beslissen om stukje bij beetje de maatregelen te versoepelen, zullen volgens een nieuwe studie van wetenschappers uit Hongkong nauwlettend moeten toezien op nieuwe infecties. “Sommige maatregelen moeten we blijven nemen tot er een vaccin, antivirale middelen of voldoende groepsimmuniteit is”, zei virologe Anne-Mieke Vandamme eerder al in De Morgen.

De nieuwe Chinese studie, die werd gepubliceerd in het Brits medisch tijdschrift The Lancet,  waarschuwt andere landen op basis van hun bevindingen in China waar stilaan de lockdown volledig wordt opgeheven. “De agressieve beperkingen van China hebben een einde gemaakt aan de eerste golf, maar het gevaar voor een herintroductie is reëel omdat er nog niet voldoende groepsimmuniteit is”, aldus de studie. In het land worden vooral nieuwe infecties waargenomen door buitenlanders die naar het land reizen. “Er is daarom een nauwlettend toezicht nodig op een mogelijke tweede besmettingsgolf, maar het is ook belangrijk om een optimaal evenwicht tussen gezondheid en de economische activiteit te bereiken.”

Epidemie krimpt

China heeft met hun strenge maatregelen het aantal mensen dat gemiddeld door één persoon met Covid-19 wordt besmet van twee à drie doen dalen naar minder dan één, waardoor de epidemie aan het krimpen is. Maar wanneer het normale leven te snel wordt hervat en de controles niet meer, of te weinig, worden uitgevoerd, zal het aantal opnieuw toenemen, waarschuwen de wetenschappers. 

Zo moeten volgens Vandamme maatregelen zoals de opvolging van mensen die op reis zijn geweest, toeristen die ons land binnenkomen onderzoeken en besmette personen in quarantaine plaatsen, langer gehandhaafd blijven. “Social distancing en een aanpassing van ons gedrag blijven de beste manier in de aanloop naar een vaccin”, zegt professor Joseph T Wu van de Universiteit van Hongkong, die het onderzoek mee leidde. 

De wetenschappers hebben een model gebruikt om de mogelijke effecten van de lossere maatregelen te laten zien na de eerste golf van de infectie, in afwachting van een mogelijke tweede golf. Hun studie maakt gebruik van gegevens van de lokale Chinese Gezondheidscommissie van bevestigde Covid-19-gevallen tussen half januari en 29 februari in vier steden (Peking, Shanghai, Shenzhen en Wenzhou) en de tien provincies buiten Hubei met het hoogste aantal gevallen. Met die cijfers dringen ze erop aan dat alleen een geleidelijke versoepeling van de maatregelen ervoor zal zorgen dat het aantal personen dat iemand kan besmetten onder één blijft.

Economische gevolgen

Als het aantal infecties opnieuw zou stijgen, heeft dat zowel een invloed op het aantal doden als op de economie. En als het aantal besmettingen opnieuw te hoog wordt, zullen harde maatregelen nog een grotere impact hebben op de economie.

Daarom is het uiterst belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de versoepeling van de maatregelen, de economische activiteiten en een toename van het aantal infecties. “Dat is de meest optimale strategie totdat er een vaccin op grote schaal beschikbaar is”, concludeert de studie.