ABVV-voorzitter Robert Vertenueil.
Volledig scherm
ABVV-voorzitter Robert Vertenueil. © Photo News

Vakbonden en werkgevers vinden geen akkoord over pakket crisismaatregelen

De Groep van Tien, het overlegorgaan van vakbonden en werkgevers, is er niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over een tiental voorstellen van socio-economische aard, die een antwoord moeten bieden op de coronacrisis. Het overlegorgaan zat woensdagavond op verzoek van de federale regering virtueel samen, maar een overeenkomst bleef uit. De bal ligt daarmee terug in het kamp van de regering, die de knoop zal moeten doorhakken.

10 reacties

  • Anoniem

    4 jaar geleden
    De bazen moet een verhoging van hun bijdrage voorstellen aan de vakbond dan zijn ze direct akkoord. Ik ken iemand die jarenlang beschermde werknemer geweest is in een groot bedrijf, die heeft zijn mandaat en lidmaatschap teruggeven omdat ze voor het geld kozen. Zijn reactie was, oplichters wil ik niet meer vertegenwoordigen.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    “De vakbonden waren bereid om de voorstellen die op tafel lagen te aanvaarden”, vervolgt Vertenueil, “op voorwaarde dat expliciet werd vermeld dat ze ‘van uitzonderlijke en tijdelijke aard’ zijn en in geen geval een precedent kunnen vormen. Daar lag de struikelsteen. De werkgevers die de crisis willen misbruiken om de arbeidsrechten en sociale rechten verder uit te te hollen. Begrijpend lezen en niet vanuit vooroordelen reageren.
  • Anne Van Duysen

    4 jaar geleden
    De vakbonden zouden beter in deze tijden "van uitzonderlijke en tijdelijke aard" meer de nadruk leggen op het feit dat mensen in technische werkloosheid kunnen bijspringen waar het nodig blijkt (gezondheidssector uitgezonderd). Eendracht maakt macht of niet ? Bevriezing van degressieve uitkeringen kan besproken worden als de economie 100% en beter draait.
  • Carl Vangenechten

    4 jaar geleden
    Als de stakersbonden bij besprekingen worden betrokken is op voorhand geweten wat het resultaat is: de bonden gaan alleen akkoord als ze hun zin krijgen.
  • Hubert Delcor

    4 jaar geleden
    Vakbonden en werkgevers vinden geen akkoord, zo luidt de titel. En als je dan het artikel leest hoor je maar één klok, en dat is deze van de vakbonden, en dan zelfs maar een deel van die klok zijnde het ABVV. Waarom verwondert ons dat niet?