Lot van 3 miljoen FFP2-maskers onbruikbaar: “Kwalitatief onvoldoende”

Een lot van 3 miljoen FFP2-maskers uit China dat vorige week in Luik is toegekomen, blijkt onbruikbaar. “Ze bieden niet voldoende bescherming”, zei minister Philippe De Backer (Open Vld) in de Kamer. “Dit is een zware setback.”

mv, evg

Vorige week vrijdag kwam een lot van 3 miljoen FFP2-maskers in Luik. De FFP2-maskers zijn de mondmasker die de beste bescherming bieden, en in de ziekenhuizen gebruikt worden. Het dreigend tekort aan deze FFP2-maskers was de voorbije weken het nijpendst.

“Op eerste zicht waren er meteen problemen mee”, zei De Backer in de Kamer over die levering. “De FOD Volksgezondheid had ze besteld op 23 maart. Bij een visuele controle bleek dat ze geen correcte CE-markering hadden. Uit niets kon blijken dat het FFP2-maskers waren.”

De leverancier uit China probeerde vervolgens nog aan te tonen dat het wél om FFP2-maskers ging. “Maar ook op 3, 4 en 5 april kwamen geen sluitende keuringsattesten”, ging De Backer verder. “Ze zijn kwalitatief onaanvaardbaar, en bieden niet voldoende bescherming. Op 8 april is dat met een pv vastgesteld. Dit is een zware setback.”

“Blijven zoeken”

“De maskers voldeden niet aan de standaard, bleek na dubbele controle”, gaf De Backer nog mee. “We blijven verder zoeken op de internationale markten. Voor de komende maand hebben we vijftien miljoen chirurgische maskers en drie miljoen FFP2-maskers nodig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer