Weyts denkt aan zomerscholen om leerlingen bij te spijkeren

© BELGA

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) werkt samen met het onderwijsveld aan een scenario met zomerscholen om leerlingen bij te spijkeren die een grote leerachterstand hebben opgelopen door het coronavirus.

evg

De zomerscholen zouden op vrijwillige basis plaatsvinden, zowel voor leerlingen, leerkrachten als scholen, benadrukte Weyts donderdagmiddag in een videoconferentie met de leden de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.

Wanneer de scholen precies de deuren kunnen openen is nog niet duidelijk, maar de minister wil de sector wel al zo goed mogelijk voorbereiden op wat komt na de coronacrisis. Een beslissing is er nog niet, benadrukte hij, maar het idee zou zijn om leerlingen bij wie er een grotere leerachterstand wordt vastgesteld bij de heropening van de scholen, bij te spijkeren tijdens de zomer.

Om die zomerscholen te organiseren wil Weyts een soort pedagogische reserve aanleggen, met bijvoorbeeld gepensioneerde leerkrachten maar ook met leerkrachten in opleiding, die nu vaak niet genoeg stage kunnen lopen door het virus.

‘Scholen enkel heropenen in brede set van maatregelen’

Weyts deed ook nog een oproep aan de Nationale Veiligheidsraad om de scholen niet als ‘proefdieren’ te gebruiken. ‘We willen niet dat de indruk gewekt wordt dat kinderen en leerkrachten proefdieren zijn om te zien wat het effect van een en ander is.’

De Nationale Veiligheidsraad komt volgende week woensdag opnieuw samen. Verwacht wordt dat die een beslissing neemt over een verlenging van de maatregelen. Die lopen nu tot en met 19 april, maar tijdens de vorige bijeenkomst van de Raad eind maart kwam een verlenging tot en met 3 mei al in het vizier.

Weyts vraagt dat dat enkel gebeurt ‘als het kadert in een bredere set van maatregelen. ‘We vragen dat echt met veel nadruk.’