Een van de teamleden van de quarantainegroep in volledige beschermingskledij. “Onze grootste frustratie is dat we enorm veel tijd moeten steken in het zoeken naar beschermingsmateriaal.”© rr

Corona-uitbraak in ’t Weyerke: volledige leefgroep in quarantaine

In ’t Weyerke, een dienstencentrum voor personen met een beperking in Zolder, is een volledige afdeling van tien bewoners in quarantaine gezet. “Iedereen moet daar in zijn kamer blijven.”

Zahra Boufker

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

In ’t Weyerke wonen op dit moment 150 mensen. Eind vorige week testte een eerste bewoner positief op het coronavirus, nadien nog twee anderen. “Van zodra drie mensen van dezelfde leefgroep besmet zijn, wordt de hele groep medisch gezien beschouwd als besmet”, zegt algemeen directeur Jan Thiry. “Daarom hebben we onmiddellijk beslist om de volledige leefgroep in quarantaine te plaatsen. Dat uitleggen aan ouders en familie, is heel moeilijk.”

Volgens de directeur werden in het dienstencentrum de nodige maatregelen telkens op tijd genomen en nagevolgd. “Maar zelfs dan heb je geen garanties dat er geen besmettingen komen. Het probleem in deze sector met mensen met een beperking is veel groter: onze bewoners begrijpen over het algemeen niet of onvoldoende waarom ze bijvoorbeeld social distancing moeten respecteren. Anderzijds hebben velen fysiek hulp nodig bij het eten en het wassen. Dan is het niet mogelijk om de nodige afstand te bewaren.”

Het personeel wordt daarom maximaal beschermd. “Iedereen draagt mondmaskers en op de quarantaine-afdeling wordt zoals in een ziekenhuis gewerkt met schorten en handschoenen.”

Bewonderenswaardig

De bewoners van de quarantaine-woning moeten zich in hun kamer afzonderen. “Dat wil zeggen dat ze, behalve de begeleider, niemand zien. Wel hebben we een gedeelte van de wandelroute afgespannen zodat elke bewoner met zijn begeleider een ommetje kan maken. Zulke veranderingen wegen natuurlijk zwaar op het gestructureerde leven van onze bewoners. Maar ook voor ons personeel is het heel zwaar. Toch is hun inzet en betrokkenheid bewonderenswaardig. Het verbaast mij alle dagen hoe ze omgaan met deze zeer moeilijke situatie.”

“De overheid was hier niet klaar voor”, vervolgt Thiry. “Onze grootste frustratie is dat we enorm veel tijd moeten steken in het zoeken naar beschermingsmateriaal voor ons personeel. Een constante bezigheid, gelukkig zijn we er tot nu toe in geslaagd. Terwijl dit eigenlijk een taak van de overheid zou moeten zijn.”

LEES OOK. Limburgse ziekenhuizen schieten zwaar getroffen rusthuizen te hulp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer