Direct naar artikelinhoud
InterviewKarine Moykens

Hoofd taskforce woon-zorgcentra: ‘Studenten verpleegkunde en geneeskunde gaan meehelpen’

Hoofd taskforce woon-zorgcentra: ‘Studenten verpleegkunde en geneeskunde gaan meehelpen’
Beeld Photo News

Pas deze week is duidelijk geworden dat in de woon-zorgcentra meer dan zeshonderd doden zijn gevallen door het coronavirus. Het personeel klaagt al langer over onvoldoende opleiding, te weinig beschermmateriaal en nu is er ook een dreigend gebrek aan zuurstoftoestellen. Vier vragen aan Karine Moykens, hoofd van de taskforce die de situatie moet rechttrekken. 

Er worden eerst in 85 woon-zorgcentra tests uitgedeeld. Maar bij die tests blijkt nu al de verkeerde handleiding te zitten. Daardoor is het testen op sommige plaatsen stilgelegd.

“Dat wordt opgelost. De testkits vallen onder de bevoegdheid van minister Philippe De Backer (Open Vld), maar het klopt dat er bij een aantal testkits de verkeerde handleiding is geleverd. 

“De tests kunnen via de keel en de neus afgenomen worden. Maar die handleiding legt alleen uit hoe je dat via de neus moet doen. (Sommige patiënten hebben daardoor een te dik staafje door hun neus gekregen, dat het zorgpersoneel eigenlijk langs de keel moest inbrengen. Dat was voor patiënten behoorlijk pijnlijk, YV). 

“Ondertussen hebben de medewerkers van minister De Backer de juiste handleiding doorgestuurd om de testen te gebruiken. Het klopt dat we vertraging oplopen. Maar de tests gaan in elk geval niet verloren.”  

Intussen dreigt er ook een gebrek aan zuurstoftoestellen in woon-zorgcentra, die erg belangrijk zijn als coronapatiënten palliatieve zorg moeten krijgen.  

“Het is nog geen acuut probleem op dit moment, maar het dient zich wel aan. Die zuurstofflessen zijn inderdaad noodzakelijk om goede zorgen te verlenen. We zoeken nu uit wie van onze externe partners – ik denk dan vooral aan de ziekenhuizen – ons hierbij kan ondersteunen. We moeten ook samen kijken met het federale niveau om dit voor heel België op te lossen, zodat er in de hele zorgsector in dit land zuurstof beschikbaar is.”

U leidt nu een taskforce, minister De Backer leidt er een op het federale niveau. Is er geen sprake van een koterij aan taskforces, tussen de verschillende overheden?

“Ik denk niet dat we dubbelop aan het werken zijn. Minister De Backer zorgt ervoor dat de tests geleverd worden en wij moeten dan beslissen waar ze prioritair worden gebruikt. Zowel qua doelgroep als qua sector. Er is nu een keuze gemaakt om prioriteit te geven aan 55 woon-zorgcentra. Een aantal daarvan kampt met een groot besmettingsprobleem. Maar ondertussen weten we ook dat sommige woon-zorgcentra niet consequent hebben gerapporteerd, of dat er bij de rapportering iets verkeerd is gelopen. Ook zij zitten in die 55. Om een beter beeld te krijgen, gaan we aanvullend ook in 30 willekeurige woon-zorgcentra testen.”

Het personeel klaagt dat ze niet voldoende medisch opgeleid zijn om met dit soort situaties om te gaan. Hoe gaat u dat oplossen?

“We gaan onder meer filmpjes maken om hen meer uitleg te geven over de richtlijnen. Ook gaan we artsen in de woon-zorgcentra meer ondersteunen. En er is een telefonische helpdesk, die dag en nacht bemand is, waar het zorgpersoneel terecht kan met vragen.

“Dan zijn er ook studenten geneeskunde die een bijzondere training zullen krijgen om mee te helpen in de woon-zorgcentra. Ook zij kunnen mee helpen in de opleiding van het zorgpersoneel. Veel studenten geneeskunde en verpleegkunde hebben zich al gemeld als vrijwilligers. We gaan er samen met de universiteiten en hogescholen voor zorgen dat er tussen vraag en aanbod een goede match gebeurt.”