Direct naar artikelinhoud
Brussels Airlines

Voorzitter Brussels Airlines verwacht staatssteun te krijgen: ‘Onderhandelingen aan de gang’

Toestellen van Brussels Airlines staan werkloos op het tarmac van Zaventem.Beeld Pieterjan Luyten SNS Brussels Airlines

Voorzitter van Brussels Airlines Etienne Davignon verwacht dat de luchtvaartmaatschappij staatssteun zal krijgen vanwege de coronacrisis. Dat zegt hij vrijdag in La Libre Belgique. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) vindt het evenwel veel te vroeg voor verklaringen over Brussels Airlines en de eventuele rol van de Belgische staat.

De luchtvaartsector is erkend als een strategische sector voor de Belgische economie, en dat rechtvaardigt die staatssteun. Een nationalisering van het bedrijf heeft volgens de voorzitter dan weer helemaal geen nut.

"De onderhandelingen zijn aan de gang en zijn eerder positief", zegt Davignon. Het bedrag van de steun en de modaliteiten ervan moeten nog bepaald worden. Sommigen spreken over een bedrag van 300 miljoen euro.

Een nationalisering van Brussels Airlines vindt Davignon geen goed idee. "Wat zou Brussels Airlines helemaal alleen doen na de crisis?", zegt hij. 

Herstructurering intensifiëren

En moederbedrijf Lufthansa wil Brussels Airlines ook niet kwijt. “De Duitsers zijn bereid om ons te helpen en het feit dat ze actief deelnemen aan de onderhandelingen met de Belgische staat is meer waard dan alle geruchten.”

Wel gaat Brussels Airlines zijn herstructurering moeten ‘intensifiëren’ op vraag van Lufthansa. Het is onvermijdelijk dat het Belgische bedrijf kleiner zal zijn na de crisis, 25 tot 30 procent kleiner, volgens de voorzitter. “We gaan er alles aan doen om ontslagen te vermijden, maar we hebben niet alleen goed nieuws voor ons personeel de komende weken”, aldus Davignon.

Etienne Davignon.Beeld Photo News

In een reactie noemt minister De Croo het veel te vroeg om uitspraken te doen over Brussels Airlines en de mogelijke rol van de staat. “Een sterke luchtvaartsector is van strategisch belang voor ons land, en vanuit die optiek wordt de vraag van Brussels Airlines momenteel in detail onderzocht”, zegt de minister. 

Dat houdt onder meer een grondige analyse in van de huidige kostenstructuur en er wordt nagegaan welke steun er is vanuit het moederbedrijf Lufthansa.

Verschillende belangen

“Sowieso moet een evenwicht worden gevonden tussen verschillende belangen: het strategisch en economisch belang van een sterke luchtvaartcluster rond Brussels Airport, het belang van de duizenden werknemers dat de federale regering bijzonder ter harte neemt, en het belang van de Belgische staat”, aldus minister De Croo. “Die verschillende belangen kunnen enkel maar verzoend worden als er ook een stevig toekomstplan op tafel ligt voor Brussels Airlines.”