Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Geen verplaatsing naar notaris meer nodig voor tekenen van notariële akten

Het tekenen van een koopakte, een schenkingsakte of een andere notariële akte kan binnenkort vanaf afstand. Dankzij een digitale volmacht zal een vertrouwenspersoon of notariële medewerker de akte kunnen ondertekenen in de plaats van de burger, zodat die laatste zich niet meer naar een notariskantoor moet verplaatsen. Dat meldt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot). De maatregel kadert in de inspanningen om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken.

5 reacties

  • Luc Van Havere

    4 jaar geleden
    Blijkbaar weten notarissen nog steeds niet dat er intussen al enkele jaren een wettelijk gecertificeerde digitale handtekening bestaat. Die wordt al jaren toegepast door de Vlaamse overheid en bij financiële en commerciële transacties. Het enige wat daarvoor nodig is, is een PDF-versie van de akte (wellicht hebben notarissen daar nog nooit van gehoord), een computer met de gratis software Acrobat Reader en een eid-kaartlezer.
  • Rik Vangaal

    4 jaar geleden
    Tot nu toe kunnen mensen vanuit het buitenland werken met notariële volmacht. Dat kost heel wat. Noteer ook dat Itsme enkel lukt voor wie en Belgisch gsmnummer heeft.
  • kurt jansens

    4 jaar geleden
    Notarissen : een categorie van mensen die veel te veel verdienen ten opzichte van wat ze doen in onze samenleving. Hiermee vergeleken verdient het verplegend personeel slechts een peulschil . Nochthans is hun bijdrage tot onze maatschappij ettelijke malen hoger.
  • Jean Minne

    4 jaar geleden
    Dan kunnen de notariskosten ook danig verlaagd worden ? Want als het nu kan, kan het ook wanneer de coronacrisis voorbij is...
  • Rigo Van Loy

    4 jaar geleden
    Heel goed, en dient er dan ook niet meer voor betaald te worden? Dat zou toch het logische gevolg moeten zijn niet?