Mag je eitjes rapen in de tuin van je grootouders en zeven andere vragen over Pasen

© BELGA

De verlokkingen loeren met Pasen om de hoek, maar zo ook de strenge coronamaatregelen. Dit mag u wel en niet doen, volgens de richtlijnen van het crisiscentrum.

Jef Cauwenberghs

1. Mag ik eitjes in de tuin verstoppen?

Ja, dat mag. In uw eigen tuin mag u naar believen Pasen vieren, zolang dat binnen de gesloten kring van uw gezin is. Andere mensen uitnodigen om mee te zoeken, is niet toegelaten. Nog een kleine tip: begin vroeg genoeg met zoeken als u geen gesmolten eitjes wil. Het belooft zondag 23 graden te worden.

2. Mag ik eitjes verstoppen in de tuin van grootouders of vrienden?

Neen, dat is niet toegestaan. Ook niet wanneer grootouders vanachter het raam toekijken. Ten eerste gaat het om een niet-essentiële verplaatsing. Ten tweede moeten de sociale cirkels gesloten blijven. Een filmpje opsturen van kleinkinderen die in de eigen tuin eitjes rapen, kan natuurlijk wel.

3. Mag ik een paaszoektocht houden?

Ja, maar alleen wanneer dat met uw eigen gezin gebeurt. Vriendjes van uw kinderen meenemen, is niet toegelaten. Blijf ook in uw eigen buurt. Rij dus niet met de wagen naar een omgeving die beter in uw plannen past, maar houd het op maximaal enkele kilometers van uw woning.

Komt u toch andere gezinnen tegen tijdens zo’n zoektocht? Houd dan voldoende afstand.

4. Mogen grootouders eieren komen afzetten, ook als ze op wandelafstand wonen?

Neen, ook hier geldt de regel van niet-essentiële verplaatsingen en gesloten sociale cirkels.

5. Mag ik eten bestellen?

Ja, dat mag. Veel restaurants zijn in deze coronatijden overgeschakeld op een traiteurdienst en bieden per afhaling of thuislevering maaltijden aan. Houd er wel rekening mee dat de vraag voor deze feestdagen groot is en veel mensen al voor het paasweekend besteld hebben. Het zou kunnen dat u zondag te laat bent.

6. Mag ik met mijn beste vrienden paasbrunchen in het park?

Neen, zelfs op veilige afstand is brunchen in het park niet toegelaten. U mag met één vaste vriend naar het park, maar u moet in beweging blijven. Stappen, joggen of lopen is toegestaan. Op een bankje, tegen een boom of in het gras gaan zitten niet. Met meerdere vrienden afspreken is ook niet de bedoeling.

Via Skype, Zoom of Whatsapp ‘samen’ eten is natuurlijk wel toegestaan.

7. Kan mijn paaslunch besmet zijn met het coronavirus?

De kans is zéér klein dat u via eten besmet raakt met covid-19. Coronavirussen worden snel geïnactiveerd op oppervlakken. Bovendien zijn ze niet bestand tegen hoge temperaturen. Gekookt voedsel is dus zeker veilig. Ook paaseieren vormen geen gevaar. Volg verder gewoon de richtlijnen die u normaal in de keuken hanteert. Was uw handen voor en na het koken. Spoel uw ingrediënten met water. Doorbak uw vlees voldoende en laat zieke mensen het eten niet bereiden.

8. Mag ik zondag naar de kerk?

U mag naar de kerk, op voorwaarde dat u alleen of in gezinsverband gaat. Afhankelijk van parochie blijven kerkgebouwen ook open voor persoonlijke bezinning.

Publieke erediensten zijn zondag niet toegelaten, maar worden wel op televisie getoond of gelivestreamd via Kerknet. De jaarlijkse Urbi et Orbi vanuit Rome zal ook live uitgezonden worden op Eén.

Pasen in lockdown: het eerste familiefeest zonder familie

© DVH

Pasen, voor velen nog steeds een kerkelijk hoogtepunt van het jaar, zal het eerste familiefeest in lockdown zijn. Paaseieren rapen bij oma en opa mag dit jaar écht niet, daar laat het Crisiscentrum geen twijfel over bestaan. Een teleurstelling voor oud en jong.

Een hele middag aan tafel bij de grootouders: aperitieven in de zon, lamsvlees als hoofdschotel, rijstpap als afsluiter. ’s Middags kermis en koers op het dorpsplein. Zo zag Pasen er mijn hele kindertijd elk jaar opnieuw uit. Iets om naar uit te kijken, en dus ook iets om door te geven aan de volgende generatie.

Hoe anders zal het zondag zijn. Een skypegesprek staat op de planning, en paaseieren rapen doen we in de eigen tuin. Geen lamsvlees, het past niet bij de tijd en bij het smaakpalet van mijn kinderen. De tuin van mijn mama, amper 500 meter verder, zal leeg zijn. Geen kindervoetjes in het nog natte gras, halsreikend op zoek naar wat de paasklokken brachten. Een teleurstelling van jewelste.

Wie eraan twijfelt: het mag écht niet. Ook niet met de grootouders achter het raam, en de kinderen in de tuin. We vroegen het voor de zekerheid na bij het Crisiscentrum. ‘Om twee redenen mag het niet: paaseieren rapen bij de grootouders is een niet-essentiële verplaatsing, daarover laat het ministerieel besluit weinig twijfel bestaan, en de regel is dat sociale cirkels gesloten moeten blijven, ook nu’, verduidelijkt woordvoerder Yves Stevens. ‘Pasen zal dit jaar anders verlopen. Het is belangrijk dat we volhouden. We zien positieve signalen, maar één weekend de teugels laten vieren kan de cijfers weer doen oplaaien. Houd dus sociale contacten beperkt tot het gezin.’

Stevens beseft dat de verlokking om dit weekend de limieten op te zoeken reëel is. ‘We roepen op om daarmee te stoppen. De maatregelen zijn genomen voor een reden. We vragen om er niet creatief mee om te gaan om zo grotere risico’s te vermijden.’

Het Crisiscentrum zal naar eigen zeggen nog communiceren over het paasweekend en wat wel en niet mag. Viroloog Marc Van Ranst trachtte de boodschap ook al te verspreiden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Instagramwaardig

De teleurstelling van een familiefeest zonder familie moeten we niet verstoppen en het feest hoeven we niet te vervangen. Op internet circuleren veel tips en tricks voor een gezellig Pasen in lightversie dit jaar. Wij denken dan: het mag natuurlijk, maar het hoeft écht niet. Niet alles heeft een fijne virtuele variant, en wat wegvalt moeten we niet (altijd) willen maskeren met een Instagramwaardig ontbijt.

Maar wie dat wel wil doen, heeft daarom geen ongelijk. De tips zijn lang niet allemaal van de pot gerukt: lokale handelaars zetten scherp in op Pasen om ontbijtmanden, brunch- en lunchmaaltijden en heuse diners aan huis te brengen. Een gelegenheid om de lokale horeca te steunen dus. Maar om nu gele paascadeaus te kopen?

Wie normaal naar de paasviering gaat, heeft weinig alternatieven. Alle paasmissen zijn zondag afgelast. De nieuwe bisschop Lode Van Hecke zal via een livestream op internet wel een viering van Witte Donderdag opdragen vanuit Gent. De viering is te volgen via www.kerknet.be, vanaf 19 uur. De paasmis vanuit Rome, waar paus Franciscus zijn zegen Urbi et Orbi zal uitspreken, is zondag dan weer te volgen via Een.