© ANP

Duitsers trekken naar Nederland, ondanks verzoek aan grens om terug te keren

Heel wat Duitsers hebben vrijdag de grens met Nederland overgestoken, ondanks advies om dat niet te doen. De Nederlandse politie controleerde wel, maar kon niet meer doen dan vragen niet door te rijden.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Aan de grens tussen Nederland en Duitsland is de situatie anders dan aan onze grens met de Noorderburen. Duitsers mogen Nederland nog wel binnen, maar de politie probeert hen te overhalen toch op hun stappen terug te keren en naar huis te gaan. Er geldt dus geen verbod, maar wel een advies om de grens niet over te steken.

Om ervoor te zorgen dat dat advies zo goed mogelijk wordt nageleefd, wordt er volop gecontroleerd aan de grenzen, van Limburg tot Groningen. De gevreesde intocht van Duitsers in Nederlands-Limburg lijkt mee te vallen. In de ochtend was het nog vrij druk, maar in de loop van de dag nam het aantal Duitsers dat naar Nederland wilde af.

Toch doorrijden

Veel Duitsers die aan de grens werden aangesproken door de Nederlandse politie, reden toch door. Slechts een minderheid maakte rechtsomkeer. Volgens een steekproef door de provincie Nederlands-Limburg reed donderdag zo’n 60 procent toch door, vrijdag zelfs zo’n 70 procent.

“Dit is ook ons beeld”, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag in een reactie. “We doen er alles aan om mensen aan te spreken op hun boerenverstand. Maar als zij zeggen ‘we rijden door’ hebben wij geen juridische middelen om hen te stoppen.”

Grote zorgen

Wel zei hij dat met name bij grote grensovergangen veel Duitsers doorrijden. Hij sprak van “kuddegedrag”. Bij kleinere grensovergangen voelen mensen zich meer aangesproken op hun verantwoordelijkheid en keren ze eerder om, aldus deze woordvoerder. “Elke auto di omkeert is er één. Het kost nu en dan wel wat overredingskracht”, klonk het nog.