© Getty Images

Antwerpse haven merkt eerder beperkte impact corona op cijfers eerste kwartaal

Ondanks de coronacrisis steeg de totale goederenoverslag van Port of Antwerp in het eerste kwartaal van 2020 met 4 procent. Vooral de toenemende groei van de containeroverslag compenseerde de daling van andere goederenstromen, zoals stukgoed en voertuigen.

De impact van de coronacrisis liet zich in deze eerste drie maanden van het jaar slechts beperkt voelen, zegt het Havenbedrijf Antwerpen bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. De containertrafiek ging er zelfs op vooruit, met 9,5 procent in TEU en 9,4 procent in tonnage. Er was een verhoging merkbaar van farma-producten en e-commerce en verder blijft de vraag naar gezonde etenswaren en voeding met lange houdbaarheid stijgen. Met uitzondering van een lichte daling uit het Verre Oosten (-2,2 procent) kenden alle vaargebieden een sterke groei.

De crisis op het eerste kwartaal is dus beperkt, maar zal volgens de haven wel zichtbaar worden in het tweede kwartaal. Dit door geschrapte afvaarten, het stilvallen van belangrijke industriesectoren in West-Europa zoals de automobielsector en wijzigende consumentenpatronen. Volgens Port of Antwerp is het voorlopig echter koffiedik kijken wat de uiteindelijke impact zal zijn op de globale economie en dus ook op de goederenstromen in de haven van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER