Google en Apple maken alle smartphones klaar voor ‘corona-apps’

Google en Apple, die met hun besturingssystemen Android en iOS vrijwel de hele wereldwijde smartphonemarkt dekken, gaan samen overheden helpen met ‘contact tracing apps’ in de strijd tegen het coronavirus.

De technologiereuzen willen de bekende Bluetooth-technologie, die u bijvoorbeeld gebruikt voor draadloze oortjes, zo op punt stellen dat overheden en gezondheidsdiensten er de verspreiding van het coronavirus mee in kaart kunnen brengen. Traceer-apps op de smartphone kunnen via Bluetooth bijhouden met wie een besmette persoon in contact is geweest, omdat de technologie het signaal van een nabije smartphone kan opvangen. Zo wordt het mogelijk een overzicht te krijgen van wie er allemaal in de buurt is geweest van de virusdrager.

Privacyzorgen

Apple en Google benadrukken dat privacy en veiligheid centraal staan. Expliciete toestemming van de gebruiker zal vereist zijn, en Google en Apple zullen geen persoonlijk identificeerbare informatie of locatiegegevens gebruiken. De lijst van mensen waarmee contact is geweest, verlaat nooit de telefoon. En mensen die positief testen, zullen anoniem blijven voor andere gebruikers én voor Apple en Google.

Volgende maand al zullen de eerste resultaten van de samenwerking zichtbaar worden. Dan zullen Apple en Google zogenaamde API’s of software-interfaces vrijgeven waardoor de tracingapps van overheden zowel werken op toestellen die op Android (Google) draaien als op iOS (de iPhones van Apple).

Ingebouwd traceerplatform

Fase twee van de alliantie is mogelijk nog belangrijker. Apple en Google zeggen een gezamenlijk traceerplatform te willen ontwikkelen dat geïntegreerd zal worden in hun onderliggende operationele systemen, die vrijwel elke smartphone ter wereld aansturen.

De hoogst uitzonderlijke samenwerking tussen de rivalen werd vrijdagavond gezamenlijk aangekondigd, inclusief enkele didactische slides:

Lees ook:

Meer