Duitsers staan in de luchthaven van Christchurch klaar om terug te keren naar hun land.
Volledig scherm
Duitsers staan in de luchthaven van Christchurch klaar om terug te keren naar hun land. © AP

Amper twee coronadoden in Nieuw-Zeeland: hoe valt dat succes te verklaren?

De opmerkelijkste coronacijfers komen misschien wel uit Nieuw-Zeeland. Het aantal besmettingen is er vier dagen op rij gedaald, een resultaat waar de meeste landen voorlopig enkel maar van kunnen dromen. En pas vandaag is er een tweede dode gevallen, een negentiger dan nog met onderliggende gezondheidsklachten. Hoe valt dat eilandsucces te verklaren? Natuurlijk speelt de aparte geografische structuur een belangrijke rol. Premier Jacinda Ardern scoort echter ook met haar rigoureuze aanpak, zo werden mogelijke Covid-19-patiënten al heel vroeg in het proces getest.

48 reacties

  • Thomas De Bakker

    4 jaar geleden
    Guy, hopelijk gaat ieder land dit jaar zijn grenzen sluiten voor toeristen, of idd zelfs tot er een vaccin is
  • Piet Bol

    4 jaar geleden
    Appelen met peren vergelijken is onzin. Verleden week nog dezelfde goede cijfers uit IJsland. Landen met grote oppervlakte en weinig inwoners. Je zou dus kunnen zeggen dat het in België ligt aan de lint bebouwing en mogelijk vind je wel een "expert" die dat kan bestadingen.
  • Gertie Daerden

    4 jaar geleden
    Hetgeen waar ze niet staan voor te springen om te onderzoeken en te vergelijken, is het verschil in medicijngebruik tussen landen, nochtans absolute must !! Alle factoren moeten in rekening gebracht worden. Maar is iets dat big pharma niet leuk vindt, en daarom gebeurt het ook niet, of wordt het tenminste niet naar de bevolking gecommuniceerd. Het probleem van "an inconvenient truth" zou zich kunnen voordoen.
  • Percy Pursewarden

    4 jaar geleden
    Dat Nieuw-Zeeland dun bevolkt is, speelt slechts een beperkte rol. Zowat de helft van de bevolking woont in de drie grootste steden Auckland, Wellington en Christchurch en daar wonen ze ook dicht bij elkaar, vaak in grote flatgebouwen net als bij ons. Het helpt natuurlijk wel dat ze op eilanden wonen en zich zo beter van de rest van de wereld kunnen afsluiten.
  • Stevie Patroon

    4 jaar geleden
    Door systeem van tellen
  1. LIVE MIDDEN-OOSTEN. VS starten bouw haven voor hulp aan Palestijnen - Media Israël: Gazanen ontvluchten massaal Rafah uit angst voor aanval
    LIVE
    697

    LIVE MID­DEN-OOS­TEN. VS starten bouw haven voor hulp aan Palestij­nen - Media Israël: Gazanen ontvluch­ten massaal Rafah uit angst voor aanval

    De VS en 17 andere landen roepen donderdag op tot de vrijlating van gijzelaars door Hamas en zeggen dat er een deal op tafel ligt die in ruil daarvoor een staakt-het-vuren biedt. Ondertussen ontvluchten Palestijnen de stad Rafah massaal door een dreigend Israëlisch offensief. Minstens 150.000 burgers zouden de afgelopen weken zijn vertrokken, aldus Israëlische media. In dezelfde stad zijn een werknemer van het Belgische agentschap Enabel en zijn zoontje omgekomen bij een Israëlisch bombardement. Dat meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) op X. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. LIVE OEKRAÏNE. Zelensky wil buitenlandse investeringen in Oekraïense defensie
    LIVE UPDATE

    LIVE OEKRAÏNE. Zelensky wil buitenland­se investerin­gen in Oekraïense defensie

    De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky, die beschuldigd wordt van het zich toe-eigenen van staatsgrond voor hij deel uitmaakte van de regering, heeft zijn ontslag ingediend. Rusland heeft “enkele tientallen” tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Wit-Rusland. En Oekraïne gebruikte voor het eerst langeafstandsraketten met bereik van 300 kilometer, heimelijk gestuurd door de VS. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.