© Fred Debrock

190 nieuwe besmettingen in Limburg brengen het totaal op 3.470

Het coronavirus heeft voor 190 nieuwe besmettingen gezorgd in Limburg en dat brengt het totaal op 3.470 bevestigde besmettingen. Er werd gisteren ook een triest record gebroken: 327 mensen in ons land lieten het leven, dat is het hoogste aantal op één dag sinds het uitbreken van het virus.

Roel Damiaans

Er zijn opvallend minder nieuwe besmettingen (190) in Limburg geteld, vergeleken met de afgelopen dagen. Toch blijft onze provincie blijft het zwaarst getroffen met 40 besmettingen per 10.000 inwoners. Die verhouding is daarmee opnieuw gestegen. In de andere Vlaamse provincies gaat die stijging minder fors vooruit. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen tellen 25 besmette gevallen per 10.000 inwoners, Oost-Vlaanderen heeft er 22 en Antwerpen sluit de rij met 19 gevallen per 10.000 inwoners.

Piek mogelijk bereikt

De afgelopen 24 uur zijn er in ons land 327 overlijdens geteld door het coronavirus, dat is het opnieuw het hoogste aantal op één dag. De groei is vooral te wijten aan de stijgende sterftecijfers in woon-zorgcentra (219), in de ziekenhuizen blijft het sterftecijfer stabiel (106), van twee gevallen is niet geweten waar ze overleden zijn. Het virus heeft in ons land in totaal al 3.346 mensenlevens geëist. 55 procent van hen zijn overleden in het ziekenhuis, 42 procent in de woon-zorgcentra en van 2% is de plaats van het overlijden niet bekend.

“De epidemie lijkt te stabiliseren en mogelijk ligt de piek achter ons”, aldus viroloog Steven Van Gucht tijdens de dagelijkse persconferentie van Sciensano. “Toch zijn de sterftecijfers hoog en gaan ze de komende dagen wellicht nog stijgen. De overlijdens in de ziekenhuizen zijn al enkele weken stabiel, maar sinds begin april kennen de overlijdens in de woon-zorgcentra een gestage groei. We moeten alles in het werk stellen om de verspreiding in de rusthuizen tegen te houden.”

28.018 besmette Belgen

Van Gucht beklemtoonde ook dat het niet mogelijk is om vergelijkingen te maken tussen verschillende landen: “De cijfers in België zijn hoog en lijken hoger dan in andere landen. We willen er op wijzen dat het momenteel niet eenvoudig is om vergelijkingen te maken tussen landen. Dat hangt af van teststrategieën, testcapaciteit en het type van rapportering. In België tellen we alles mee: de cijfers van de ziekenhuizen, maar ook die van de woon-zorgcentra en thuissituaties. We beperken ons niet tot de bevestigde gevallen, maar houden ook rekening met de vermoedelijke gevallen. Dat is anders in andere landen waar ze pas recent zijn gestart met het in kaart brengen van overlijdens buiten de ziekenhuizen. Wij willen in real time en transparant communiceren zodat we gepaste acties kunnen nemen.”

Er werden ook 421 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen en 418 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal verblijven er nu 5.635 mensen in de ziekenhuizen met een coronabesmetting. 1.266 van hen liggen op de intensieve zorgen, dat zijn er 16 minder dan de dag voordien. 981 mensen moeten beademd worden, ook dat zijn er 12 minder dan gisteren.

De 1.351 nieuwe gevallen van Covid-19 brengen het totaal in ons land op 28.018 bevestigde besmette personen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer