Virologen: “Stoffen mondmasker niet onmiddellijk aan de orde, maar een onderdeel van de exitstrategie”

Er is de voorbije dagen heel wat inkt gevloeid over het al dan niet dragen van een mondmasker. De Koninklijke Academie voor Geneeskunde raadt het dragen van een stoffen masker nu aan, maar daar is niet iedereen het over eens. De virologen verbonden aan het Nationaal Crisiscentrum vinden een mondmasker momenteel nog niet aan de orde, maar een mondkapje zal mogelijk in de toekomst een rol spelen, als de coronamaatregelen versoepelen. “Nu bestrijden we het virus door afstand te houden, contact te vermijden, handhygiëne en dat is voldoende”, aldus Steven Van Gucht.

pjv

Van Gucht herhaalde zaterdag op de dagelijkse persconferentie van de interfederale woordvoerders dat een stoffen mondmasker slechts een deel van de bij het ademen, niezen of hoesten vrijkomende druppeltjes tegenhoudt. In de huidige situatie waarbij maximaal wordt ingezet op social distancing vormen dergelijke maskers dus geen meerwaarde, klinkt het.

“Ze kunnen echter wel een onderdeel zijn van een exitstrategie, wanneer we geleidelijk aan minder afstand beginnen te houden in bijvoorbeeld een werksituatie”, aldus de viroloog. “We zijn dat aan het bekijken.” Personen die zonder het te weten besmet zijn met het virus, zouden door een masker te dragen minder kans hebben om anderen waarmee ze nauw contact hebben te besmetten, aldus de virologen.

bekijk ook

UITGELEGD. Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen