Superkern gaat daling werkloosheidsuitkeringen bevriezen (maar kibbelt over andere voorstellen)

Alexander De Croo (Open VLD) © Isopix

Het uitgebreide kernkabinet, de zogenaamde ‘superkern’, heeft zaterdagvoormiddag een aantal kb’s met coronamaatregelen besproken. Volgens Open VLD-vicepremier Alexander De Croo werd er onder meer afgesproken de degressiviteit van de werkloosheid te bevriezen. Sommige andere maatregelen, zoals ingrepen rond overuren in essentiële sectoren en studentenarbeid, liggen moeilijk bij bepaalde partijen. Volgens het kabinet van minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) is er nog niets beslist en is het ’te vroeg om te communiceren’

Het uitgebreide kernkabinet heeft zaterdag opnieuw vergaderd om de violen te stemmen over een aantal coronamaatregelen. In de uitgebreide kern zitten naast de top van de regering-Wilmès en de bevoegde ministers ook de partijen die de regering volmachten toekenden (socialisten, groenen, N-VA, CDH en Défi).

Zaterdag werd onder meer gesproken over de Belgische garantieregeling van 50 miljard euro waardoor bedrijven garanties moeten krijgen voor nieuwe kredieten. Zaterdag zette de Europese Commissie het licht op groen voor die garantieregeling.

Daarnaast lag er een reeks kb’s op tafel met maatregelen die zouden lopen tot eind juni. Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is bijvoorbeeld afgesproken om de degressiviteit van de werkloosheid te bevriezen. ‘Wie werkzoekend is, kan niet op zoek naar een nieuwe job. Dat is vandaag bijzonder moeilijk’, aldus De Croo in het VTM Nieuws. ‘Er komt voorlopig geen verlaging van mensen die vandaag werkloos zijn’.

Wie in een essentiële sector werkt, zou een pakket overuren netto uitbetaald krijgen. En studenten zouden tijdens de coronacrisis meer uren studentenarbeid mogen presteren.

Bij die maatregelen rond overuren en studentenarbeid hebben Groen en Ecolo voorbehoud aangetekend. ‘We vrezen daar voor de arbeidsrechtelijke implicaties van sommige voorstellen’, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Ook PS en SP.A zouden op dezelfde punten opmerkingen geformuleerd hebben.

Het kabinet van minister van Economie Nathalie Muylle geeft zaterdag geen commentaar op de bespreking in de schoot van de uitgebreide kern. ‘Er is helemaal nog niets beslist. We zullen ook pas communiceren als de maatregelen zijn goedgekeurd’, klinkt het.

Over de invoering van een coronapremie, een premie van bijvoorbeeld 1.000 euro voor wie aan de slag blijft, is zaterdag niet gesproken. ‘Het stond zelfs niet op de agenda’, zeggen verschillende bronnen aan Belga.

Partner Content