© Fred Debrock

Aantal corona-overlijdens in Limburgse ziekenhuizen gestegen tot 223

De afgelopen 24 uur hebben in de Limburgse ziekenhuizen opnieuw 9 patiënten de strijd tegen het coronavirus verloren. De totale dodenbalans komt daarmee op 223. Goed nieuws is er voor 60 patiënten die het ziekenhuis mochten verlaten.

Roel Damiaans

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De 9 overlijdens in de Limburgse ziekenhuizen zijn een kleine daling (-2) vergeleken met de dag ervoor. Daarmee volgen ook de zwaar getroffen Limburgse ziekenhuizen de nationale trend. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano zei tijdens de dagelijkse persconferentie dat het aantal overlijdens in de Belgische ziekenhuizen al een tijdje stabiel is. Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat de piek achter de rug is. Vooral de situatie in de rusthuizen met sterk stijgende sterftecijfers baart de crisiscel zorgen.

Kijken we naar de exacte aantallen, dan blijft het Jessa Ziekenhuis in Hasselt het hardst getroffen: twee nieuwe overlijdens brengen het totaal er op 65. Hetzelfde aantal doden viel er te betreuren in Sint-Trudo waar intussen 53 mensen het leven lieten in de strijd tegen de ziekte. Ook in Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk stierven twee patiënten waardoor het totaal er stijgt tot 30 overleden personen. In het Tongerse AZ Vesalius bedraagt het totaal aantal coronadoden 17, nadat er drie nieuwe overlijdens bij kwamen.

60 patiënten ontslagen

Goed nieuws kwam er uit het Sint-Franciscus Ziekenhuis in Heusden-Zolder en Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik. Daar waren er de afgelopen 24 uur geen overlijdens. Het Mariaziekenhuis in Pelt had tot begin april 12 overlijdens, maar sindsdien zijn er geen cijfers meer bekend.

In totaal mochten 60 patiënten het ziekenhuis ook weer verlaten. Het aantal ontslagen coronapatiënten in Limburg komt daarmee op 650. Opvallende cijfers zijn er voor het Sint-Franciscusziekenhuis waar op één dag 24 patiënten naar huis mochten. “Het is vooral te danken aan het goede overleg met de huisartsen die de ontslagen patiënten verder zullen opvolgen”, zegt woordvoerder Diane Mombers. “De afgelopen week had ons ziekenhuis minder ontslagen patiënten dan de andere ziekenhuizen, dit is wellicht een logische inhaalbeweging. We zijn wel blij dat zo veel mensen nog voor Pasen naar huis konden, maar we mogen ook niet te euforisch worden. De strijd is nog niet gestreden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer