© Photo News

Regering wil tijdelijk werklozen laten bijverdienen bovenop uitkering

De superkern heeft zaterdagmiddag nieuwe steunmaatregelen besproken. De regering wil onder andere tijdelijk werklozen laten bijverdienen in de tuinbouw, met behoud van 75 procent van hun uitkering.

Timmie van Diepen

De federale regering werkt al een tijdje aan nieuwe economische steunmaatregelen om enerzijds noodlijdende bedrijven te ondersteunen en anderzijds genoeg mensen aan het werk te houden in de zogenaamde kritieke sectoren zoals de zorg- en de voedingssector.

Aangezien de minderheidsregering van MR, Open Vld en CD&V die beslissingen niet op eigen houtje kan nemen, wordt daarover elke zaterdagdagmiddag samengezeten met de voorzitters van de zeven andere partijen die de tijdelijke volmachten van de regering steunen. Dat uitgebreide kernkabinet (de zogenaamde superkern) besprak vanmiddag een pakket aan verregaande maatregelen. De verschillende maatregelen zijn nog niet definitief, omdat eerst de Raad van State nog advies moet uitbrengen. Het is dan ook afwachten of alle ideeën de eindmeet halen.

Wat wil de regering doen?

- Gezondheidspersoneel dat nog wordt ingezet voor deze crisis kunnen opvorderen. Het gaat om een maatregel die alleen in uiterste nood zal worden toegepast. In eerste instantie wordt gedacht aan een inzet in de noodlijdende woonzorgcentra, al wordt verduidelijkt dat opvorderen pas zal gebeuren als de situatie urgent is en vrijwillige aanwerving of bijstand door personeel dat nu economisch werkloos is niet (meer) kan.

- Tijdelijk werklozen laten bijverdienen in de tuin- en bosbouw. Voor een gewerkte dag krijgen ze dan het verdiende loon plus 75 procent van hun uitkering (die normaal goed is voor 70 procent van het brutoloon). Dat moet ervoor zorgen dat het voor tijdelijk werklozen financieel interessanter wordt om bij te klussen. De oogst van bijvoorbeeld asperges dreigt namelijk in het honderd te lopen bij gebrek aan buitenlandse arbeidskrachten.

- Werknemers die vrijwillige overuren maken in de kritieke sectoren op de eerste 220 uren geen belastingen laten betalen. De regeling zou gelden tot 30 juni. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers van warenhuizen, die extra werk verrichten.

- Studenten meer mogelijkheden geven om bij te klussen in de kritieke sectoren, zoals de detailhandel en de voedingssector. Normaal gezien hebben studenten een quotum van 475 uur per jaar, waarin ze minder sociale bijdragen moeten betalen voor hun studentenjob. De regering wil nu die 475 uur in de tweede helft van 2020 (dus vanaf 1 juli) opnieuw op nul zetten, zodat studenten zich geen zorgen moeten maken als ze nu meer uren zouden bijklussen.

- Er regels rond flexibele werktijden, detachering en tijdelijk werk versoepelen om het tijdelijk ter beschikking stellen van vaste werknemers van andere bedrijven aan werkgevers in de kritieke sectoren te vergemakkelijken. Het beginsel van gelijk loon voor gelijk werk blijft uiteraard van toepassing.

- Bedrijven in kritieke sectoren de mogelijkheied geven om korte opeenvolgende contracten van bepaalde duur te geven, voor een periode van drie maanden.

- Asielzoekers makkelijker toegang geven tot de arbeidsmarkt, op voorwaarde de ze hun asielaanvraag hebben ingediend bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Het voorstel geldt voor de duur van de asielprocedure, ook tijdens een eventueel beroep tegen een afwijzing bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. De eerste bedoeling, ook hier, is het gebrek aan seizoensarbeiders op te vangen.

- Ondernemingen die in moeilijkheden zitten, maar die tot 18 maart in goeden doen verkeerden, wil de regering tijdelijk beschermen tegen inbeslagnames en faillissementen. Er moet daarvoor een tijdelijk moratorium komen op faillissementen van bedrijven.

- Zoals eerder aangekondigd wordt de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen met drie maanden bevroren. Dit staat wel al vast. Werklozen zullen hun uitkering dus niet zien dalen de komende drie maanden.

- Er wordt verduidelijkt dat het overbruggingsrecht voor zelfstandigen in bijberoep alleen geldt voor zelfstandigen in bijberoep met een bruto inkomen tussen 6996,89 en 13993,78 euro en actieve gepensioneerden (inkomen >6996,89 euro) die verplicht zijn hun activiteiten te onderbreken door de coronacrisis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer