Direct naar artikelinhoud
IntimidatieGetuigenis

Overal ‘vervelende, geile macho's’: ‘Sinds de lockdown is het in Brussel inderdaad gevoelig verergerd’

Overal ‘vervelende, geile macho's’: ‘Sinds de lockdown is het in Brussel inderdaad gevoelig verergerd’
Beeld Esli Balatova

Een Vlaamse studente durft nauwelijks haar Brusselse kot te verlaten omdat ze op straat steeds vaker wordt lastig gevallen door groepjes mannen. ‘Eén keer werd me zelfs 50 euro aangeboden voor een blowjob’, zegt ze. Ze filmde stiekem de intimidaties in de buurt van haar kot aan het Zuidstation en postte de beelden op Twitter. Daar kreeg ze bijval van schrijfster Lize Spit. De Brussels politie is een onderzoek gestart.

en

Esli Balatova (20) komt uit Gent en volgt een opleiding aan het RITCS en is ook model. Ze filmde deze week hoe een groepje mannen haar intimideert terwijl ze over straat wandelt. De twintiger maakte de beelden nadat ze boodschappen had gedaan, in de buurt van premetrostation Lemonnier, op een boogscheut van Brussel-Zuid. 

“Ik hield mijn gsm plat tegen mijn boodschappendoos, zodat ik kon filmen zonder dat zij het doorhadden.” In de video is te zien hoe het viertal de jonge vrouw zonder schroom nagaapt en een kusgeluid maakt.

“En dat is nog maar het topje van de ijsberg”, zegt Balatova. “Deze week nog werd ik achtervolgd door twee mannen die me 50 euro aanboden voor een blowjob. Toen ben ik in paniek geslagen en naar mijn kot teruggelopen. Die mannen begonnen ook sneller te wandelen. Wie weet wat waren ze nog van plan? Ze drongen echt aan, kwamen alsmaar dichter. Ik ben echt al heel vaak geïntimideerd geweest. Ik heb één keer gereageerd: toen ze vanuit een auto opzichtig aan het claxonneren waren, heb ik mijn middelvinger opgestoken. Meteen kreeg ik alle soorten verwijten naar mijn hoofd: ‘sale pute’ en ander fraais.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook opvallend: het zijn niet meteen tieners en jonge twintigers die op de straat samentroepen en jonge vrouwen lastigvallen. “Neen, het zijn bijna altijd dertigers en veertigers, mannen die een stuk ouder zijn dan ik”, zegt Balatova. “Door de coronamaatregelen kom ik trouwens ook maar weinig andere mensen tegen, behalve dus die mannengroepen.” 

De jonge vrouw verblijft op dit moment alleen op kot in Brussel. De meeste van haar vrienden zijn teruggekeerd naar huis. In groep een wandeling maken of samen boodschappen doen, zit er dus niet in. “Ik maak zelfs geen wandelingen meer om een frisse neus te halen, want het gebeurt écht constant en overal.”

Vervelende, geile macho’s

Mannen die vrouwen lastigvallen op straat is geen nieuw fenomeen in de hoofdstad. Acht jaar geleden maakte regisseuse en journaliste Sofie Peeters er nog de documentaire Femme de la Rue over. Met een verborgen camera trok ze in 2012 door Brussel en registreerde zo alle seksistische opmerkingen die naar haar hoofd geslingerd werden. 

Ook schrijfster Lize Spit hekelt de situatie. “Sinds de lockdown is catcalling (straatintimidatie, red.) in Brussel inderdaad gevoelig verergerd. Overal vervelende, geile macho’s. Je zou na een wandeling niet enkel je handen willen wassen, maar je hele lichaam, van kop tot teen, al die vieze blikken en al dat gefluister er vanaf spoelen”, zegt ze in een reactie op de Twitter-beelden.

Wat opvalt bij die beelden: het gaat telkens om groepjes van vier of vijf mannen die zich schijnbaar niets aantrekken van het samenscholingsverbod.

 “Wees gerust: de Brusselse politie verbaliseert deze inbreuken op de coronamaatregelen”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van De Keere. “Groepjes die samenscholen, worden geverbaliseerd. Hoe vaak dat al is gebeurd, daarover heb ik geen gegevens. Het is wel moeilijker om deze mannen te betrappen op seksuele intimidatie, maar we hebben contact opgenomen met de studente in kwestie en openen een onderzoek. Of het probleem verergerd is, weten we niet. Ik kan slachtoffers alleen maar aanraden om contact met ons op te nemen en het zeker niet blauw-blauw te laten. In deze coronatijden hoeven zij zich daarvoor niet naar een commissariaat te verplaatsen, de eerste contactname kan online.”