© Photo News

“Transfermarkt opent niet op 1 juli”, FIFA sluit derde transferperiode niet uit

De transfermarkt zal niet opengaan op 1 juli, dat beweert Emilio Garcia Silvero, juridisch directeur bij de wereldboetbalbond FIFA, in een interview met de Spaanse sportkrant AS. Eerder werd ook al bekend dat er plannen zijn voor een eventuele derde transferperiode.

Maarten Delvaux, sfk

Als de uitspraak van Silvero waar zou zijn, heeft dat grote consequenties voor de voetbalwereld.“De FIFA zal contracten die normaliter zouden aflopen op 30 juni, niet verlengen. Zo kunnen spelers wiens contract op die dag afloopt hun huidige club verlaten, maar ze kunnen niet bij een ander team terecht. Want: de transfermarkt blijft dicht”, klinkt het.

© picture alliance / Mandoga Media

Derde transferperiode?

Maar om de door de coronacrisis veroorzaakte problemen voor het voetbal aan te pakken, zal de Wereldvoetbalbond FIFA zich ook flexibel opstellen inzake de transferregels. Mogelijk komt er een derde transferperiode. Dat verklaarde James Kitching, FIFA Director Football Regulatory, zondag in het Duitse ARD-programma “Sports Show”.

Normaal is er in de zomer een transferperiode van twaalf weken (1 juli-31 augustus) en in de winter een van vier weken (2 januari-1 februari). “Maar daar kunnen we flexibel in zijn”, zegt Kitching. “Zolang het totaal van zestien weken niet overschreden wordt.” De momenteel onderbroken competities zullen mogelijk in de zomer doorgaan. De transferweken die daardoor wegvallen, kunnen naar een andere periode overgedragen worden.

De FIFA pleit er ook voor dat lopende contracten aangepast worden aan de huidige realiteit. Aflopende contracten moeten verlengd kunnen worden tot het seizoen effectief voorbij is. Spelerswissels gepland voor de zomer, mogen ook pas na het seizoen doorgaan.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer