Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Van Ranst: ‘Door wangedrag komt lockdown ‘Wuhan-style’ dichterbij’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld VTM NIEUWS

Viroloog Marc Van Ranst haalt op Facebook uit naar mensen die de coronamaatregelen niet naleven. Hij benadrukt dat de huidige situatie fragiel is, en dat de maatregelen nog verstrengd kunnen worden wanneer het aantal ziekenhuisopnames opnieuw zou stijgen. 

en

De coronamoeheid lijkt toe te slaan, de voorbije dagen doken steeds meer berichten op van Belgen die niet langer “in hun kot blijven” maar zich buiten begeven om van het mooie weer te genieten. Dat is vooral tijdens het paasweekend merkbaar.

Pechverhelpingsorganisatie Touring zag de afgelopen dagen, na een daling met 40 procent, het aantal interventies weer toenemen. “Er is duidelijk meer verkeer op de weg”, klinkt het. Ook de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB maakt melding van een grotere drukte op haar netwerk en kondigt meer controles aan.

“De zenuwen staan gespannen”, erkende minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem in VTM Nieuws. “Er bereiken ons ook berichten dat het er wat losser aan toe gaat. Heel veel mensen passen de maatregelen correct toe, sommigen niet. Maar de politie is er om toe te zien op de naleving ervan en grijpt ook in waar nodig.” 

‘Wuhan-style’

Dat is nodig, want virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst waarschuwen voor een te lakse houding tegenover het virus. 

“Ik denk dat we moeten opletten”, zei Van Gucht in VTM Nieuws. “Het is normaal dat mensen de maatregelen moe worden. Maar we moeten er ons van bewust zijn dat het virus nog circuleert. Als we nu lakser worden, zien we het effect binnen twee weken.”

Van Ranst gaat in een Facebookpost nog een stap verder. “Er zijn individuen die door hun wangedrag ervoor gaan zorgen dat een ‘Wuhan-style’ lockdown dichterbij komt. En dan mag je niet meer buiten om te sporten of te werken. Iedereen moet begrijpen hoe fragiel de situatie momenteel is, en hoe dicht we staan bij een verstrenging van de huidige maatregelen indien het aantal ziekenhuisopnames opnieuw de hoogte ingaat.”

De afgelopen dagen tekende zich een “bemoedigende trend” af. Het aantal ziekenhuisopnames in ons land stabiliseert, en er is een lichte daling van het aantal mensen op intensieve zorgen. Dat wil niet zeggen dat de crisis afgewend is, benadrukken de virologen. 

De voorbije 24 uur waren er 392 nieuwe opnames in de ziekenhuizen. In de intensieve zorgen liggen 1.223 patiënten in totaal, dat is een daling van 39 patiënten in de voorbije 24 uur. “Het aantal nieuwe hospitalisaties stabiliseert, maar blijft vrij hoog”, waarschuwde het crisiscentrum vanmorgen. 

In totaal zijn nu 3.600 Belgen overleden aan het coronavirus. De afgelopen 24 uur werden 268 overlijdens gerapporteerd. Dat is een lager aantal dan de afgelopen dagen, maar mogelijk is er sprake van een weekendeffect. Gisteren werd een recordaantal van 327 overlijdens gemeld.