Livestream loopt uit de hand: UGent zet professor en onderzoeker op non-actief

Een professor en een onderzoeker van de Gentse universiteit zijn op non-actief gezet door rector Rik Van de Walle, na een uit de hand gelopen nachtelijke livestream. Daarop is te zien hoe de twee zich zeer brutaal opstellen tegen politieagenten. Ze respecteren bovendien de coronamaatregelen niet.

Bert Staes

De twee academici, een professor en een assistent-onderzoeker, kwamen zaterdag in opspraak. Ze organiseerden vrijdagavond een les via livestream voor hun studenten. Die werd via een platform van de UGent gestreamd vanuit de woning van een van hen.

De les mondde na middernacht uit in een soort aperitiefgesprek, waarbij blijkbaar ook muziek opgezet werd. Die stond zo luid dat rond 1.30 uur de politie aan de deur stond na een klacht over te luide muziek.

Studenten konden de politie-interventie en de daarop volgende, twintig minuten durende discussie met de politie live volgen op de livestream. De professor en zijn onderzoeker lieten de camera de hele tijd lopen en gaven aan hun studenten commentaar op de politieagenten, terwijl steeds meer kijkers toestroomden op de livestream.

“Fuck de UGent”

Op de beelden, die onze redactie bereikten, is te zien hoe ze de agenten uitschelden voor “fascisten” en zelfs “Sieg heil” roepen. Er passeren nog allerlei verwijten zoals “Welkom in nazi-Duitsland” en “politiestaat België”.

Een politieagent benadrukt op de beelden nog dat die uitspraak kan beschouwd worden als aanzetten tot racisme. Nadat de agenten definitief waren vertrokken, zei de assistent nog “dit is de politiesamenleving” en “fuck de UGent”.

De twee bleken zich bovendien niet te houden aan de maatregelen om het coronavirus in te perken. De professor bleek niet in de woning te wonen waar de livestream doorging, wat niet mag.

Nadat de professor weigerde zijn identiteitskaart te tonen, kwamen uiteindelijk in totaal acht politieagenten de woonkamer binnen. De twee UGent’ers bleven de hele tijd commentaar geven op de livestream en in discussie gaan met de politieagenten.

Op non-actief gezet

De Gentse politie bevestigt het incident. “Wij hebben opgetreden na een oproep van nachtlawaai en hebben positieve vaststellingen gedaan. Er is een proces-verbaal opgemaakt voor nachtlawaai en het schenden van de coronamaatregelen. Wij betreuren het gedrag. Het gerecht zal zijn werk doen nu.”

© fvv

De twee zijn zaterdag meteen op non-actief gezet door de UGent. “We werden zaterdag op de hoogte gebracht van de kwestieuze livestream”, zegt Tine Dezeure van de UGent. “De rector van de UGent heeft zaterdag een ordemaatregel opgelegd aan de beide betrokkenen, uit voorzorg en in afwachting van een onderzoek ten gronde.”

“Die ordemaatregel houdt in dat beide betrokkenen met onmiddellijke ingang geen les- of onderwijsactiviteiten meer kunnen uitoefenen aan de UGent. Het is hen tevens verboden om nog enig contact te hebben met de studenten van de UGent.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER