Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) over rellen in Anderlecht: “Totaal ontoelaatbaar”

© BELGA

Na de zware rellen in Anderlecht zijn nu al bijna honderd verdachten opgepakt. Ongeveer één op de drie is minderjarig. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) noemt de rellen “totaal ontoelaatbaar”.

Thierry Goeman

De CD&V-minister zei zondagavond in het VTM Nieuws ook dat de rellen niets te maken hebben met de coronamaatregelen en eigenlijk ook niet met de dood van een 19-jarige jongen vrijdag. De relschoppers hebben die dramatische gebeurtenis enkel misbruikt “om amok te maken”, aldus De Crem. “Dit is een houding die ook niets te maken heeft met rouw of verdriet.”

Volgens De Crem heeft “niemand begrip” voor het de relschoppers en voor wat er in Anderlecht aan het gebeuren is. “Het gaat om jonge mensen die niet in overeenstemming met onze normen en waarden kunnen werken”, aldus nog De Crem.

Zondag bleef het, ondanks een nieuwe oproep op sociale media om te verzamelen in Anderlecht, kalm. “Van zodra er groepjes jongeren werden opgemerkt in Anderlecht of in de buurgemeenten, greep de politie onmiddellijk in”, zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS) van Anderlecht.

Volgens de politie van de zone Zuid zijn nu al bijna honderd arrestaties verricht, waarvan 65 zaterdag. “Ongeveer een op de drie was minderjarig. Dertig procent van de arrestanten kwam uit een andere politiezone. Intussen zijn er zondag nog dertig amokmakers opgepakt. Onder meer op basis van camerabeelden. Of omdat ze opnieuw aan het verzamelen waren”, zegt korpschef Patrick Evenepoel.

© rr

Zaterdagmiddag troepte een vijftigtal jongeren samen voor een verboden betoging in Anderlecht. Omdat samenscholingen niet kunnen vanwege de quarantainemaatregelen, moest de politie wel ingrijpen. Volgens de korpschef van de politiezone Brussel-Zuid, Patrick Evenepoel, werd er onmiddellijk met stenen gegooid naar de politie en volgden er arrestaties, vooral in de Clémenceau-wijk. In de namiddag en de avond gingen de rellen door. Politiecombi’s werden vernield en ook geparkeerde auto’s moesten het ontgelden. Enkele jongeren gooiden ook met molotovcocktails. Twee minderjarigen zijn daarvoor opgepakt en zullen voor de jeugdrechter moeten verschijnen.

Zaterdagnacht laaide het geweld weer op, nadat de politie in de vooravond had gezegd dat ze de situatie onder controle had. Er zou onder meer met stenen naar het hoofdcommissariaat gegooid zijn. Daarop werd er versterking opgeroepen van andere Brusselse zones en kwam het waterkanon enkele keren in actie.

© BELGA

© Belgian_Freelance

Op beelden op sociale media was ook te zien dat een politievoertuig aangevallen werd en dat daarbij een dienstwapen gestolen werd. “Het onderzoek naar de diefstal van dat wapen is aan de gang”, zegt de politie zondag. Burgemeester Fabrice Cumps bevestigt dat het nog niet gevonden is. “Maar we hebben veel video’s over de feiten en onze speurders proberen op die manier de dader te identificeren.”

Dodelijk ongeval

Aanleiding voor al dat geweld was de dood van een negentienjarige jongeman, Adil, vrijdagavond in Anderlecht. Hij kwam om bij een politie-achtervolging, waarbij hij met zijn scooter frontaal botste met een politievoertuig. Een onderzoek is aan de gang naar de precieze omstandigheden van het ongeval. De jongeman sloeg op de vlucht bij een controle. Hij was samen met een vriend, maar die kon ontsnappen. Toen de jongeman een bestelwagen wilde inhalen, reed hij frontaal in op een politievoertuig dat in versterking was opgeroepen.

LEES OOK. Onrust in Anderlecht houdt aan: jongeren vallen commissariaat aan als vergelding voor dood van 19-jarige

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen