Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Moskouse ziekenhuizen kraken onder de stroom van corona-patiënten

Rijen met ambulances staan te wachten voordat ze het terrein van het ziekenhuis in Chimki, een buitenwijk van Moskou, op kunnen rijden.Beeld REUTERS

Moskou kan de stroom patiënten nauwelijks meer aan, nu het aantal corona-gevallen sterk is opgelopen. De Russische hoofdstad telt twaalf- van de zestienduizend geconstateerde besmettingen. Er staan rijen ambulances voor de ziekenhuizen.

Zaterdag en zondag kwamen er in Rusland volgens officiële gegevens 2.186 nieuwe coronagevallen bij, veruit de meeste in Moskou. Op videobeelden is te zien dat zich bij sommige ziekenhuizen lange rijen met ambulances vormden. Oppositieleider Aleksej Navalny plaatste op zijn Twitteraccount opnamen gemaakt door het personeel van een ambulance die net een patiënt had afgeleverd bij de 119de FMBA-kliniek in Chimki, een buitenwijk van Moskou. De bestuurder vertelt dat hij negen uur had moeten wachten voordat hij de patiënt had kunnen afgeven bij het ziekenhuis.

Op de beelden is te zien hoe een eindeloze rij ambulances staat te wachten bij het ziekenhuis, in totaal ruim tachtig. Bij sommige ambulances staat de bemanning buiten te wachten.

Twitter bericht wordt geladen...

Het is niet duidelijk waarom er zoveel ambulances bij dit ziekenhuis staan. Vermoedelijk worden veel corona-patiënten naar het ziekenhuis in Chimki gedirigeerd omdat het een gespecialiseerde kliniek is met de modernste apparatuur. 

Russische media meldden dat een ziekenhuis in het centrum van Moskou moest worden gesloten omdat een groot aantal artsen besmet bleek, inclusief de medisch directrice van de kliniek. Zij is er ernstig aan toe. De arts werd met een tweezijdige longontsteking opgenomen en ligt op de intensive care. Vermoedelijk is zij besmet geraakt tijdens een verblijf in haar vakantiehuisje in Spanje. 

De Moskouse burgemeester Sergej Sobjanin kondigde dit weekend verdere maatregelen aan om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Moskovieten hadden al het bevel gekregen alleen voor noodzakelijke bezigheden hun huis uit te gaan, maar vanaf midden volgende week hebben ze digitale pasjes nodig om aan te tonen dat ze zich door de stad mogen bewegen, bijvoorbeeld voor hun werk. Niet alleen automobilisten, maar ook motorrijders, fietsers en gebruikers van de metro moeten zo'n pasje kunnen laten zien. 

Verder moeten alle niet-essentiële bedrijven en winkels hun deuren sluiten en worden voorlopig ook alle bouwprojecten stilgelegd. Bij de toegangs- en uitvalswegen rond de stad controleert de politie alle verkeer. Wie niet kan aantonen dat het om een absoluut noodzakelijke rit gaat, wordt onverbiddelijk teruggestuurd.

Pasen

De Russische autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen niet naar de kerk te gaan in de aanloop naar het Russisch-orthodoxe Pasen dat komende zondag wordt gevierd. Ook de leiding van de kerk heeft de gelovigen gevraagd Pasen thuis te vieren.

Het is de vraag of de viering van de 75ste verjaardag van de overwinning op Hitler-Duitsland doorgaat. De Dag van de Overwinning, 9 mei, is een van de belangrijkste Russische feestdagen met altijd een grootse militaire parade op het Rode Plein. Een Russische vice-premier liet dit weekend doorschemeren dat de lockdown in Moskou dan mogelijk nog niet voorbij is.