Opnieuw 303 doden en 310 nieuwe opnames: 'Risico op nieuwe piek bestaat'

De afgelopen 24 uur zijn er 310 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. 303 mensen zijn gestorven. Dat heeft het Nationaal Crisiscentrum bekendgemaakt. 'De situatie is nog steeds ernstig.'

avh

105 mensen zijn in het ziekenhuis omgekomen en 195 in woonzorgcentra, verduidelijkte viroloog Steven Van Gucht. In de woonzorgcentra gaat het meestal om vermoedelijke gevallen. 'Dit zijn mensen die waarschijnlijk gestorven zijn met het virus, maar het virus is niet noodzakelijk de hoofdoorzaak van het overlijden.'

In Vlaanderen zijn 141 doden geteld, 133 in Wallonië en 29 in Brussel. De totale dodentol komt daarmee in België op 3.903. 53 procent daarvan vond plaats in het ziekenhuis, 43 procent in de woonzorgcentra. In de ziekenhuizen zijn 310 nieuwe patiënten opgenomen, gisteren ging het om 392 mensen. 239 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen nu 1.234 mensen op intensieve zorg. Dat zijn er twee meer dan gisteren.

'Situatie ernstig'

'We zien sinds begin april een geleidelijke, trage daling van het aantal ziekenhuisopnames', zei Van Gucht. 'Dat is bemoedigend, maar de weg is nog lang. Het aantal overlijdens ligt nog steeds heel hoog, en gaat waarschijnlijk nog stijgen de komende dagen. De belasting van onze ziekenhuizen is nog steeds heel hoog. We moeten dit absoluut blijven volhouden. Wat we nu doen, zien we pas over tien, veertien dagen in de cijfers. We gaan nog maanden met dit virus moeten samenleven. Het is belangrijk dat we dit virus zo klein mogelijk houden, zodanig dat we in de toekomst het geweer van schouder kunnen wisselen en de maatregelen kunnen versoepelen, opdat we op een gecontroleerde manier kunnen samenleven met dit virus.'

Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum, zei dat de situatie nog steeds ernstig is. 'Dat is de harde realiteit en de reden waarom we de maatregelen moeten volhouden. Het gedrag van ons allemaal kan de situatie beïnvloeden. In positieve of negatieve zin. Het overgrote deel van de bevolking respecteert de maatregelen. Jammer genoeg is er nog steeds een kleine minderheid die het minder nauw neemt. Dit gedrag stuit op onbegrip bij mensen die de regels wel volgen. We kunnen de verspreiding enkel beperken als we allemaal de regels naleven.'

De maatregelen blijven opvolgen, is volgens Van Gucht belangrijk. 'De curve is afgevlakt, maar het risico op een nieuwe piek bestaat. Als we te snel loslaten of te laks omspringen met de maatregelen, dan is het perfect denkbaar dat er een nieuwe stijging komt.'

Testen woonzorgcentra

Steven Van Gucht noemt het ook belangrijk om mensen die in woonzorgcentra besmet zijn te scheiden van mensen die niet besmet zijn. 'Dat is een voordeel van het testen van asymptomatische personen op hetzelfde moment. Het nadeel is dat een test een momentopname geeft. De dag nadien kan iemand wel positief zijn. Op het moment dat de test afgenomen wordt, laat het een optimale scheiding toe. En dat is nuttig.'

Zomervakantie

Kunnen we op zomervakantie? Het is volgens de experts nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. 'We moeten vooral nog een beetje geduld hebben, de experts zullen adviezen uitbrengen', antwoordde Stevens. 'Ook op basis van situatie in andere landen. De Nationale Veiligheidsraad zal daar een beslissing over nemen.'

België vestigt een triest record covid-19-doden

Als een land niet kan voorkomen dat de kwetsbaarste groep besmet raakt, vallen er on­vermijdelijk meer doden. © ap

Geen enkel land moest, in verhouding tot het aantal inwoners, in één dag zoveel covid-19-doden melden als België. Wat is er aan de hand?

Goedemorgen iedereen, bonjour tout le monde. We gaan de cijfers van vandaag presenteren’, stak Steven Van Gucht, voorzitter van het Wetenschappelijk Comité Corona de dagelijkse persconferentie zoals altijd van wal. En die cijfers waren niet goed. In één klap kwamen er 496 covid-19-doden bij. 171 daarvan vielen al in maart, 325 doden werden echter in de voorbije 24 uur ­gerapporteerd. Nooit eerder waren dat er zoveel. De teller in ons land staat nu op 3.019.

Nog een trieste primeur: op ­enkele stadstaten na, meldde geen enkel land zoveel covid-19-doden per miljoen inwoners in één dag. Dat blijft ook zo als we de 171 laat gerapporteerde doden niet meetellen. Alleen Frankrijk meldde begin april in verhouding meer doden. Precies die dag werden ruim 1.400 doden uit de verzorgingstehuizen gemeld die daarvoor nog niet in de cijfers ­zaten.

België staat met 260 doden per miljoen inwoners helemaal ­bovenaan het landenlijstje. Alleen in Spanje en Italië ligt de relatieve dodentol hoger. Duitsland heeft per capita acht keer minder doden.

Er is tellen en tellen

Maar niet alle landen tellen hun doden op dezelfde manier. België telt de doden in de ziekenhuizen, de rusthuizen en daar­buiten. Ook vermoedelijke gevallen worden meegeteld, zonder dat er een formele covid-19-test was.

Italië telt alleen de doden die eerst al een positieve covid-19-test afgelegd hadden, maar in rust­huizen werd lang niet systematisch getest. In Duitsland telt het Robert Koch-instituut enkel die­genen bij wie een test bevestigde dat ze covid-19 hadden. Ook in ­Nederland zijn er volgens de Vereniging van Specialisten voor Ouderengeneeskunde (Verenso) meer mensen aan covid-19 over­leden dan in de officiële statistieken zichtbaar is. In Nederland is 35 procent van de overledenen 85-plusser, in België is dat 45 procent.

Ook de statistieken voor ‘oversterfte’ doen onraad vermoeden. Veel landen vergelijken de sterfte in één week met wat je voor die periode van het jaar zou verwachten. Voor de laatste weken van maart melden België en Nederland nagenoeg dezelfde oversterfte, blijkt uit de cijfers van EuroMomo. Maar het aantal gemelde covid-19-doden per capita lag in de laatste week van maart wel ­bijna 40 procent hoger in België.

In Nederland bedroeg het ­aantal covid-19-doden de voorbije weken de helft van zijn oversterfte. In ons land lag dat cijfer voor de laatste week van maart op net geen 80 procent.

Het is mogelijk dat België zijn dodental overschat door de vermoedelijke patiënten mee te tellen, gaf Steven Van Gucht toe in Het Journaal. Dokters vullen nu sneller covid-19 als doodsoorzaak in, terwijl de patiënten ook vaak andere aandoeningen hebben. ‘Tijdens een epidemie zijn mensen geneigd elk overlijden daaraan ­toe te schrijven, maar dat klopt niet’, zegt de Britse epide­mioloog Carl Heneghan aan BBC.

Regionale uitbraak

Het lijkt de logica zelve om het dodental door het aantal in­woners te delen. Per slot van rekening kunnen in een groot land veel meer doden vallen. Maar voor een ziekte als covid-19 is dat niet per se de eerlijkste vergelijking. ‘Het griepvirus, dat zich via de lucht verspreidt, zit heel snel in het hele land’, zegt John Paget, epidemioloog aan het Nederlandse onderzoeksinstituut Nivel. ‘Maar bij covid-19 is de uitbraak veel ­regionaler. Als je wilt vergelijken, moet je naar regionale data kijken. Binnen de landen is er een groot verschil tussen het epi­center van de ziekte en de rest van het land.’

België moet zich dus niet met Italië, China of Nederland vergelijken, maar wel met Noord-Italië, Hubei of Noord-Brabant. ‘Een groot deel van België kun je zien als een lokaal epicentrum’, zegt Paget.

Bovendien, blijkt uit wiskundige modellen, zijn er in het begin van een uitbraak evenveel gevallen in kleine als in grote landen, als er ­gestart wordt van een gelijk aantal besmettingen. Daarom geven de absolute ­cijfers, zonder te delen door het inwoneraantal, een ­betere vergelijking van de verspreiding (DS 2 april).

België had pech

Landen hoeven de epidemie niet op eenzelfde aantal besmettingen te starten. Grote landen tellen mogelijk meer reizigers die het virus uit het buitenland kunnen meebrengen. Maar ook kleine landen, zoals België, kunnen de pech hebben om plots met veel ­besmettingen te kampen. In ons land kwam de besmettingsgolf na de krokus­vakantie. Veel skiërs brachten het virus mee, onder meer uit Italië, waardoor er meteen veel besmettingshaarden waren. Ook het zuiden van Nederland had in diezelfde week vakantie. Precies daar bevindt zich het hart van de uitbraak in Nederland. Het noorden van Nederland had de voorjaarsvakantie al achter de rug. Daar zijn beduidend minder besmettingen.

‘Nederland nam sneller maatregelen in Noord-Brabant’, stipt Paget aan. Beide landen sloten wel op hetzelfde moment de scholen. ‘Door de maatregelen is de verspreiding gestopt. Maar België heeft de pech gehad dat het voor een groot deel een epicentrum is. Niet te vergelijken met Bergamo, New York of Londen, maar het heeft natuurlijk wel een invloed op de ­cijfers.’

Niet beschermd

Wat ook het aantal ­doden beïnvloedt, is het aantal ouderen onder de ­bevolking. De kans om aan covid-19 te overlijden, stijgt sterk met de leeftijd. Een op de vijf besmette 80-plussers overlijdt.

Nergens in de EU zijn er proportioneel meer 80-plussers dan in Italië. Voor België geldt dat argument minder. Het aandeel schommelt rond het EU­gemiddelde. Maar als een land niet kan voorkomen dat de kwetsbaarste groep besmet raakt, zoals blijkt uit de dramatische toestanden in de Belgische rust­huizen, dan vallen er on­vermijdelijk meer doden.

Hoe de rusthuizen sterfhuizen werden

Terwijl de ziekenhuizen de coronacrisis de baas bleven, kon het virus genadeloos toeslaan in de woonzorgcentra. Hoe kon het zo fout lopen? Vijf verklaringen en een onzekere vooruitblik.