Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisMaatregelen

Experts waarschuwen voor tweede coronapiek na druk paasweekend

Door het mooie weer was het afgelopen weekend erg druk in veel parken.Beeld Benoit De Freine

Moet de Belg beducht zijn voor een nieuwe piek van coronabesmettingen en nog strengere maatregelen? Het zou het gevolg kunnen zijn van de ‘lockdownmoeheid’ die zich in het voorbije warme paasweekend manifesteerde. 

Bedroevende cijfers. De Gentse lokale politie liet in haar communicatie over het voorbije weekend weinig aan de verbeelding over. De politie stelde zaterdag en zondag 427 inbreuken op de coronamaatregelen vast. Picknicken in het park, BBQ’s of zomaar wat rondrijden met de wagen. “Cijfers die ons ongerust maken”, klonk het. “In vergelijking met het vorige weekend gaat het aantal samenscholingen maal vier en zien we een derde meer niet-essentiële verplaatsingen.” 

Eenzelfde scenario elders in het land. In West-Vlaanderen stelde de politie tijdens het voorbije weekend 400 pv’s op. “Vooral de stijging van het aantal privéfeestjes en barbecues valt op”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. Ook in de Vlaamse Ardennen zagen ze het aantal overtredingen pieken. De politie daar stelde 48 niet-essentiële verplaatsingen vast. Vier keer zo veel als een weekend eerder.

Antwerpen dan. Daar gingen afgelopen weekend 434 personen op de bon omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden. Bij bijna de helft van de overtredingen gaat het over niet-essentiële verplaatsingen. Maar mensen blijven ook in het openbaar samenkomen. Anders dan in Gent lag het aantal inbreuken in Antwerpen het voorbije weekend wel niet significant hoger dan tijdens vorige weekends.

Experts waarschuwen voor tweede coronapiek na druk paasweekend
Beeld Benoit De Freine

Hoogleraar sociologie Ignace Glorieux (VUB) ziet gewenning als grote boosdoener voor de lakse manier waarop sommigen met de lockdown omspringen. “We worden die dagelijkse stroom aan alarmerende cijfers gewoon. Het gaat ook heel vaak over cijfers, statistieken en curves, niet over mensen. Dat maakt het voor veel mensen toch een beetje een ver-van-mijn-bedshow.”

Nieuwe stijging in denkbaar

De experts zien het met lede ogen aan. Steven Van Gucht, viroloog en interfederaal coronawoordvoerder, wijst op het gevaar van een nieuwe piek in het aantal besmettingen. “Het is normaal dat mensen de maatregelen moe worden. Maar we moeten er ons van bewust zijn dat het virus nog circuleert. De curve is afgevlakt, maar het risico op een nieuwe piek bestaat. Als we te snel loslaten of te laks omspringen met de maatregelen, dan is het perfect denkbaar dat er een nieuwe stijging komt.” 

Een waarschuwing die ook door Pierre Vandamme, epidemioloog van de Universiteit Antwerpen, wordt herhaald. “We spelen met vuur. Een aantal mensen houdt zich niet aan de maatregelen, met als gevolg dat we vroeg of laat weer een stijgend aantal hospitalisaties zullen krijgen en opnames op intensieve zorgen.” Dat jojo-effect, zoals Van Damme het omschrijft, kan er voor zorgen dat de coronamaatregelen verlengd moeten worden.

Nieuwe stijging in denkbaar
Beeld Benoit De Freine

Marc Van Ranst gaat nog een stap verder en waarschuwt voor een strengere lockdown waarbij ook buiten sporten, wandelen en fietsen niet meer kan. “Iedereen moet begrijpen hoe fragiel de situatie momenteel is", laat hij weten. “En hoe dicht we staan bij een verstrenging van de huidige maatregelen indien het aantal ziekenhuisopnames weer de hoogte in gaat.” 

Al lijkt het zo ver voorlopig niet te komen. Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen voor een evaluatie van de huidige maatregelen. En hoewel ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) het dit weekend had over dom en onverantwoord gedrag, is er in de Wetstraat weinig animo om de huidige maatregelen te verstrengen. Dat de bestaande maatregelen verlengd zullen worden, nog zeker tot 3 mei, staat wel zo goed als vast.