De Wever slaat mea culpa voor advertentie op bankje

Bart De Wever heeft zich geëxcuseerd voor zijn advertentie over het niet handhaven van boetes voor wie op een bankje zit. “Ze heeft het verkeerde debat aangetrokken, met name dat we de regels niet zouden moeten volgen.”

“Men mag ook niet rusten op een bank? Dat ga ik niet handhaven.” Zo zei Bart De Wever, N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester, afgelopen week. En hij gooide er een Facebook-advertentie bovenop, om zijn uitspraak kracht bij te zetten.

De Wever blijft erbij dat hij begrip wil voor de grote groep stadsbewoners die geen tuin heeft, maar ook naar buiten wil. Maar die advertentie was geen goed idee, zei hij maandagavond in Terzake.

“Het spijt mij dat die advertentie een verkeerd beeld heeft opgeleverd. Mea culpa. Het was geen goede advertentie, ik geef dat toe. Want ze heeft het verkeerde debat aangetrokken, met name dat we de regels niet zouden moeten volgen. Het debat gaat over de wettigheid van regels en boetes. Als u vandaag alleen op een bank zit en niets doet dat de openbare gezondheid in gevaar kan brengen, kan u toch 250 euro boete krijgen.”

De Wever zegt dat de meeste mensen de maatregelen respecteren, maar vraagt toch begrip voor het feit dat Antwerpen een stad is van 500.000 mensen. “Ik vraag een beetje begrip voor de context van een grote stad, waar mensen geen tuin hebben en soms echt in een kot wonen. Wij hebben ook veel tachtigplussers. Als die mensen ook eens willen buiten komen en alleen op een bank zitten en geen gezondheidsrisico vormen, moeten ze dan een boete krijgen?”

In de marge vraagt de N-VA-voorzitter opvallend genoeg ook enige empathie voor wat er afgelopen weekend in Anderlecht is gebeurd. “Ik heb geen enkel begrip voor relschoppers - laat daan geen twijfel over bestaan- maar die mensen maken deel uit van onze samenleving. De problemen die zij stellen, zijn ook onze problemen en die gaan niet verdwijnen of weggetoverd worden. Mensen die dat beweren zijn charlatans.” Hij voegde daar nog aan toe dat “mensen die in armoede zitten, nu door het ijs zakken. Dat je in zulke wijken spanningen hebt, is normaal.”

Als land door het ijs gezakt

Volgens De Wever moet er ook dringend opnieuw naar het economische leven gekeken worden. “Er staat een houdbaarheid op het stilleggen van de economie. De gevolgen zullen anders ongelooflijk zijn. Als onze welstand achteruit gaat, kost dat ook veel gezonde levensjaren.” De Wever verwijst daarom naar de maatregelen die in Nederland en in Spanje werden genomen om de economie draaiende te houden en de draad weer op te pakken. “De economie moet opnieuw draaien of we gaan allemaal de dieperik in.”

Ook de situatie in de woon-zorgcentra baart De Wever zorgen. “We zijn als land door het ijs gezakt, we moeten roeien met de riemen die we hebben. De woon-zorgcentra is een enorme bezorgdheid. Ik heb net mijn eigen moeder bezocht. Ik moet die nu bezoeken als een gevangene met een telefoontje door een venster. Dat is niet aangenaam. Psychosociaal is dat ook heel zwaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen