© Photo News

Tour de France moet uitgesteld worden na beslissing van Franse regering

Na het EK voetbal en de Olympische Spelen moet nu ook de Ronde van Frankrijk op zoek naar een nieuwe datum. De Franse president Emmanuel Macron maakte maandagavond bekend dat er tot midden juli geen grote evenementen met publiek mogen plaatsvinden op Frans grondgebied, dus wordt de Tour de France – voorzien van 27 juni tot 19 juli – al minstens met drie weken uitgesteld. ASO-baas Christian Prudhomme gaf eerder al aan dat een Tour zonder publiek geen optie is.

Raf Hermans, belga

Organisator ASO wil pas op 15 mei een beslissing nemen over het al dan niet doorgaan van de Tour de France, maar de Franse president Emmanuel Macron heeft daar een stokje tussen gestoken. In een regeringsmededeling maakte hij maandagavond bekend dat de lockdown in Frankrijk wordt verlengd tot 11 mei en dat er tot midden juli geen grote evenementen met publiek mogen plaatsvinden op Frans grondgebied. “De maatregelen zijn hun doeltreffendheid aan het aantonen”, aldus Macron. “De epidemie stagneert, er is hoop.”

Het betekent dus dat de Tour al zeker niet van start zal gaan op de voorziene datum van 27 juni in Nice. In principe zou de Tour nog wel kunnen doorgaan zonder publiek, maar dat experiment werd door Tourbaas Christian Prudhomme al eerder afgeschoten. “Er komt zeker geen Tour zonder fans”, klonk het toen. De Ronde van Frankrijk wordt dus met minstens drie weken uitgesteld.

25 juli?

Tourorganisatie ASO heeft nog niet gereageerd op de nieuwe richtlijnen van de Franse president, maar zou de jongste dagen en weken al hebben gewerkt aan een alternatieve Tour op een later tijdstip in 2020. Volgens verschillende Franse bronnen ligt er al een Plan B op tafel, wat inhoudt dat de Tour zou starten op 25 juli en eindigen op 16 augustus. Verschillende Franse steden en gemeenten hebben al hun goedkeuring gegeven voor dit scenario.

Mocht Plan B worden doorgevoerd en groen licht krijgen van de UCI, betekent dit wel dat de Tour zou overlappen met de Vuelta. De Ronde van Spanje staat immers geprogrammeerd op 14 augustus. De Spaanse wedstrijddirecteur Javier Guillen heeft al laten weten dat hij bereid zou zijn om zijn wedstrijd eventueel zelf te verplaatsen naar een latere datum en dat hij het niet erg zou vinden dat zijn wedstrijd samenvalt met andere grote wedstrijden. Ook de Vuelta is eigendom van ASO.

Eerder werden onder meer het EK voetbal (11 juni-11 juli 2021) en de Olympische Spelen van Tokio (23 juli-8 augustus 2021) met een jaar uitgesteld. De Giro (9 tot 31 mei) kan evenmin zoals gepland doorgaan vanwege het coronavirus, de start werd uitgesteld naar een nog te bepalen datum. De Ronde van Spanje vindt normaal gezien plaats van 14 augustus tot 6 september.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen