Vanaf nu kan u ook in de apotheek terecht om huiselijk geweld te melden. © RR

Slachtoffer van huiselijk geweld? Noem codewoord ‘masker 19’ in de apotheek

Wie het slachtoffer is van huiselijk geweld, kan vanaf nu bij de apotheker vragen naar een ‘masker 19’. Dat is het codewoord waarmee slachtoffers onopvallend kunnen aangeven dat ze hulp nodig hebben.

Joos Meesters

De procedure loopt als volgt: een slachtoffer van huishoudelijk geweld stapt een apotheek binnen en vraagt naar ‘masker 19’. De apotheker antwoordt dat dat type masker besteld moet worden en vraagt het slachtoffer zijn of haar contactgegevens. Daarop contacteert de apotheker hulpverleners van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) via de hulplijn 1712. Die nemen op hun beurt contact op met het slachtoffer om ondersteuning te bieden en eventueel de politie in te lichten.

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) zet zo mee zijn schouders onder de detectie van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. “Op die manier komt er naast de hulplijn 1712 een nieuw kanaal om aan te geven dat er een probleem is”, zegt Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad. “Dat is belangrijk omdat sommige slachtoffers geen telefoon hebben of niet mogen telefoneren. Daarom doen we ook een oproep naar buren om te melden als er volgens hen iets aan de hand is in een gezin.”

Sociale controle

Het is niet toevallig dat het codewoord, dat komt overgewaaid uit Frankrijk en Spanje, wordt gelanceerd in volle coronacrisis. “Sinds de ingang van de maatregelen krijgt hulplijn 1712 70 procent meer meldingen van huiselijk geweld dan normaal, zowel tegenover partners als kinderen”, zegt De Meyer. “Als er al spanningen aanwezig zijn, worden die nog eens uitvergroot als gezinnen op elkaars lip moeten leven. Bovendien is de sociale controle van vrienden en scholen weggevallen. We zijn er absoluut van overtuigd dat het aantal meldingen nog zal toenemen naarmate deze situatie langer aanhoudt.”

Daarom zijn de chat- en telefonische openingsuren van 1712 uitgebreid en ontwikkelde de hulplijn een poster met tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met conflicten en geweld. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) maakte bovendien hotelkamers vrij voor slachtoffers die hun thuissituatie willen ontvluchten en niet terechtkunnen in een vluchthuis. “We kunnen alleen maar hopen dat deze crisis als positief gevolg zal hebben dat er eindelijk meer aandacht komt voor geweld op vrouwen”, zegt De Meyer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer