Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Frankrijk is eruit: de exit uit de lockdown begint op 11 mei

President Macron sprak opnieuw de Fransen toe.Beeld REUTERS

Frankrijk blijft nog tot 11 mei op slot. Daarna worden de coronamaatregelen gradueel afgebouwd. Te beginnen met de scholen die vanaf dan de deuren weer openen. 

Met een bang hart zat de Franse bevolking maandagavond op de televisietoespraak van president Macron te wachten. De voorbije dagen gonsde het immers van de geruchten over strengere en langere maatregelen. Maar zo ver komt het niet. 

De maatregelen worden wel verlengd – tot 11 mei deze keer – maar Macron benadrukte ook dat ze daarna gradueel afgebouwd zullen worden. Een eerste stap daarbij is het heropenen van de scholen en kinderdagverblijven die al sinds 17 maart gesloten zijn. Die nog langer dicht houden is geen optie, benadrukte Macron. “Te veel kinderen beschikken nu niet over de mogelijkheden om behoorlijk onderwijs te volgen”, zei de president. “Hen weer naar school krijgen is de enige manier om ongelijkheid te bestrijden.” Universiteiten en hogescholen moeten het nog tot september met afstandsonderwijs stellen. 

Lees ook: Er is momenteel geen politiek gezag in België. We kunnen het niet anders zeggen

Nog niet gewonnen

Maar wie denkt dat het na 11 mei opnieuw zal zijn zoals voorheen is eraan voor de moeite. “Er is hoop, maar de strijd is nog niet gewonnen”, zei Macron. “Onze gezondheidszorg staat nog steeds onder enorme druk. De epidemie is nog niet onder controle.” Daarom blijven restaurants, cafés en musea ook na 11 mei gesloten. Ook de landsgrenzen blijven tot nader order dicht. En grote evenementen en festivals zijn alvast tot half juli verboden. Voor bedrijven en werknemers uit sectoren als toerisme, horeca en cultuur die het hardst door die maatregelen getroffen zijn, wordt gewerkt aan een specifiek hulpplan. 

Nog niet gewonnen
Beeld AFP

Macron gaf in zijn toespraak ook toe dat er fouten gemaakt zijn in de aanpak van de epidemie. Hij had het bijvoorbeeld over het tekort aan beschermende kledij en mondmaskers en het soms te lang aanslepende beslissingsproces. Maar uit de fouten is geleerd en de coronacrisis bracht ook goede dingen teweeg, benadrukte de president. Een boost voor thuisonderwijs bijvoorbeeld, solidariteit tussen ziekenhuizen en vlottere samenwerkingen tussen privébedrijven en de overheid. 

Macron bedankte ook zijn bevolking voor de manier waarop ze de voorbije weken de regels opvolgden en drukte hen tegelijk op het hart dat vooral te blijven doen. “Alleen samen kunnen we dit virus verslaan.”